image
Sursa foto: flickr.com

Cum te ajută animalele de companie din copilărie să fii mai sănătos când ești adult

Animalele de companie te pot scăpa de alergii, se arată într-un studiu suedez prin care s-a analizat importanța prezenței unui câine sau a unei pisici în compania noastră atunci când suntem copii.

E unul dintre acele studii în care ai mai multă sau mai puțin încredere pentru că dă peste cap tot ce știai până acum despre alergii.

Evident, dacă iubești animalele și ai avut mereu un câine, o pisică sau orice alt animal de companie, acest studiu o să te încânte. Dacă n-ai suportat niciodată animalele în casă, atunci probabil că o să râzi sau o să te enervezi.

Un anume Bill Hesselmar de la Universitatea din Gothenburg (Suedia), împreună cu echipa sa de cercetare, au ajuns la concluzia că animalele de companie ne ajută să devenim imuni la alergii tocmai datorită bacteriilor și microbilor pe care le posedă.

De câte ori nu ți s-a spus când erai mic că trebuie să te speli pe mâini după ce te jucai cu câinele sau cu pisica? Parțial, era necesar să faci asta, dar studiul suedezilor sugerează că ar fi fost benefic pentru sănătatea ta dacă ai fi copilărit în preajma animalelor.

Cum te ajută câinele sau pisica să fii mai sănătos

A fost studiată în detaliu incidența alergiilor la 1029 de copii cu vârste de șapte și opt ani. S-a observat că incidența alergiilor erau de 49% în cazul copiilor care nu și-au petrecut primele 12 luni de viață în compania vreunui animal.

Procentul scădea la 43% în cazul celor care și-au petrecut primele luni din viață alături de un animal de companie și la 24% în cazul copiilor care au avut trei animăluțe cu care să se joace. Doi dintre copiii studiați au trăit alături câte cinci animale de companie și niciunul dintre ei nu avea vreo alergie.

A mai fost făcut un studiu, în care rezultatele sunt aproape similare. Aici s-a luat ca eșantion 249 de copii. Pe la vârsta de opt – nouă ani, cei care în primul an de viață n-au avut niciun animal de companie, aveau o incidență de alergii de până la 48%. Procentul scădea la 35% în cazul copiilor care au avut măcar un patruped partener de joacă și la 21% pentru cei care au avut două sau mai multe animale de companie.

Concluzia specialiștilor a fost că microbii și bacteriile pe care le au câinii sau pisicile (așa cum și noi, oamenii, le avem pe ale noastre), ne întăresc sistemul imunitar cât suntem mici, iar prezența lor este benefică. Prin urmare, un cățel n-o să te apere doar de oamenii răi, dar și de alergiile pe care le poți căpăta pe măsură ce te maturizezi.

Totuși, aceiași specialiști spun că teoria nu prea se aplică și în cazul copiilor care cresc în compania animalelor ținute închise în apartamente. Ele trebuie, la rândul lor să ia mai mult contact cu mediul înconjurător, scrie Playtech.ro.

Copii din mediul rural care se joacă periodic afară cu câinele, pisica sau orice alt animal mai au oamenii la fermă sunt cei care beneficiază de cea mai bună protecție împotriva alergiilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: