image
Sursa foto: jurnal.md

Leancă, vizat într-o cauză PENALĂ în urma investigației Jurnal TV privind studiile fiului său, plătite de Șor

Fostul premier Iurie Leancă este vizat într-o cauză penală privind studiile fiului său Liviu Tristan Leancă, plătite de edilul penal de Orhei, Ilan Șor, lucruri scoase la iveală de o investigație Jurnal TV. Informația este confirmată într-un răspuns al procurorului-șef Anticorupție, Viorel Morari, la interpelarea depusă de deputatul Lilian Carp pe numele procurorului general, Eduard Harunjen, pe data de 9 octombrie curent.

„Vă informăm că adresarea Dvs a fost anexată la materialele cauzei penale nr. 2015970346, pentru a fi examinată în cadrul urmăririi penale”, se spune în răspunsul Procuraturii Anticorupție, semnat de Viorel Morari.

Contactat de Jurnal, Morari nu a răspuns la telefon, iar șefa adjunctă a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, a respins apelurile.

Amintim că o investigație a Jurnal TV a scos la iveală că fiul mai mic al lui Iurie Leancă a învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor. Acesta din urmă a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Două transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare negru pe alb în rulajele companiei, una dintre cele utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Potrivit investigației Jurnal TV, în luna mai 2014 fiul mai mic al lui Iurie Leancă, Liviu Tristan, a absolvit un ciclu de studii preuniversitare la un colegiu privat din Marea Britanie, în orașul Cambridge. Tânărul apare în fotografii făcute la evenimentele organizate pentru absolvenții din 2014, publicate pe internet. Școala în care a învățat fiul mai mic al lui Iurie Leancă este specializată în pregătirea studenților străini pentru admitere la universitățile din Marea Britanie. Iar plata pentru studii, cel puțin o parte, de aproximativ 40 de mii de dolari, echivalentul a peste 25 de mii de lire sterline, a fost făcută de către condamnatul în primă instanță în dosarul fraudei bancare, Ilan Șor.

Mai exact, de una dintre firmele sale nerezidente, implicate în furtul miliardului – Tomton Trade Corp, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV. Această companie este una dintre zecile de firme utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, sursele scoase din bănci ca împrumuturi treceau, înainte să ajungă la o destinație finală, printr-un șir de transferuri de la o companie la alta. În acest fel era camuflată proveniența banilor. Una dintre aceste firme este Tomton Trade Corp, fapt recunoscut chiar de Șor în declarațiile făcute la procuratură și susținute în ședințe de judecată.

Vedeți aici investigația completă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: