image
Sursa foto: rfi.fr

Prima țară din UE care INTERZICE străinilor nevaccinaţi să îi calce teritoriul

Călătorii străini nevaccinaţi anticovid - chiar dacă prezintă un test negativ - nu mai pot intra în Finlanda începând de marţi, a anunţat Guvernul o nouă măsură în lupta împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2.

Numai călători străini care prezintă un test negativ şi dovada vaccinării complete sau a vindecării de covid-19 pot intra în Finlanda, a anunţat, în urma unei reuniuni a Guvernului, Ministerul de Interne, scrie news.ro.

Un purtător de cuvânt al grănicerilor a confirmat AFP că strănii nevaccinaţi urmează să fie respinşi, mai puţin dacă au vârsta sub 16 ani sau se află pe o listă cu excepţi - rezidenţi în Finlanda, muncitori esenţiali, diplomaţi.

”Indiferent de originea călătorului străin, toată lumea trebuie să prezinte un certificat de vaccinare şi un test negativ de mai puţin de 48 de ore”, declară AFP un reprezentant al grănicerilor finlandezi, Tomi Kivenjuuri.

Întrebat dacă străinilor nevaccinaţi care nu beneficiază de excepţii prevăzute de Guvern li se refuza intrarea în Finlanda, el a răspuns ”da”.

Cetăţenii Uniunii Europene (UE) sunt vizaţi, de asemenea, de această măsură, care a intrat în vigoare la ora 14.00 GMT (16.00, ora României) şi care se aplică persoanelor născute înainte de 2005 până la 31 decembrie şi persoanelor născute înainte de 2006.

Personalul din sănătate şi transporturi, motive familiale imperioase sau persoane care necesită o preluare în grijă umanitară se află pe lista cu excepţii, dar şi unii locuitori din zona de frontieră din comune din Suedia şi Norvegia.

Finlanda a anunţat săptămâna trecută că urma să ceară, începând de la 28 decembrie, un test negativ covid tuturor călătorilor, inclusiv cetăţenilor UE vaccinaţi, cu scopul de a opri o creştere a cazurilor de covid-19 cauzate de un val al variantei omicron. Această măsură a fost detaliată în reuniunea de marţi a Guvernului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: