image
Sursa foto: Jurnal.md

Controversatul judecător Ion Druță, implicat în mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat, se vrea șef la CSJ

Controversatul judecător Ion Druță își dorește șefia Curții Supreme de Justiție. Este singurul candidat care a depus cerere pentru a participa la concursul pentru funcția rămasă vacantă după plecarea lui Poalelungi.

Chestiunea urmează să fie examinată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii din 25 aprilie.

Ion Druță a fost numit în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Botanica în 1994. Din 2013 activează în cadrul Colegiului Civil al Curții Supreme de Justiție și este președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Numele magistratului este legat de mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat, inclusiv cazul Aroma Floris.

Druță face parte din completul de judecător care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova. Solicitarea a fost declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei magistraţi au încălcat norma imperativă a legii.

În 2014, actualul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, în calitate de avocat, a cerut printr-un memoriu public procurorului general inițierea de urgență a urmăririi penale în privința Președintelui Asociației Judecătorilor, Ion Druţă, precum și a altor judecători și persoane vinovate de devalizarea bugetului de stat. Membrii CSM însă nu au dat curs demersului procurorului general de atunci.

Totodată, Druță a fost unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007.

Decizia a fost luată chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat, fapt confirmat şi de decizia Curţii de Apel Chișinău. Ulterior, reprezentanții Ministerului Finanțelor au depus o sesizare la CSM prin care solicitau tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”, iar Colegiul Disciplinar, printr-o hotărâre emisă la 22 aprilie 2016, a decis să le aplice judecătorilor CSJ Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare.

Magistrații însă au fost scutiți de pedeapsă, întrucât Consiliul Superior al Magistraturii a anulat hotărârea Colegiului disciplinar.

Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: