image
Sursa foto: nypost.com

NASA a lansat cu succes prima „misiune de apărare planetară”: Va lovi un asteroid pentru a-i schimba traiectoria

NASA a lansat cu succes prima “misiune de apărare planetară”, un exercițiu de lovire a unui asteroid pentru a determina dacă îi poate schimba traiectoria. Impactul va avea loc în septembrie 2022.

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) în traducere – test de redirecționare a unui dublu asteroid, este un exercițiu pentru o potențială amenințare.

O rachetă Falcon 9 a SpaceX decolează de la baza Forței Spațiale din Vandenberg, California, și va lansa un proiectil spațial dirijabil de 610 kilograme. Acesta va călători apoi timp de 10 luni către o pereche de asteroizi, care poartă numele de Didymos și Dimorphos.

Cu 10 zile înainte de impact, un mic satelit de mărimea unui cub se va separa de proiectilul spațial, pentru a putea observa experimentul de aproape și pentru a trimite date pe Pământ, scrie Biziday.

Cei doi asteorizi sunt aflați cam la jumătatea distanței dintre Pământ și Soare, Dimorphos, care are 160 de metri lungime, fiind un fel de lună pentru Didymos, care are 780 de metri lungime.

Ținta misiunii DART este asteroidul mai mic, Dimorphos, și a fost ales nu pentru că ar constitui o amenințare pentru Pământ ci pentru că, speră cercetătorii, impactul cu proiectilul trimis de pe Pământ ar trebui să îi modifice viteza cu 0,4 mm/secundă, ceea ce, pe o durată de milioane de kilometri ar trebui să îi schimbe traiectoria. Acest scenariu este luat în calcul pentru a elimina în viitor un eventual risc real ca un asteroid să lovească Pământul.

“Chiar ne izbim de un asteroid! Nu pot să cred că am ajuns să facem asta!”, a declarat Omar Baez, directorul principal de lansare al NASA, în timp ce directorul SpaceX a spus că “aceasta este cea mai tare misiune a noastră. Vă mulțumim tuturor că ați permis SpaceX să facă parte dintr-o misiune de apărare planetară cu adevărat importantă!”

Misiunea DART costă NASA aproximativ 330 de milioane de dolari, la care se adaugă contribuțiile agențiilor spațiale europene, japoneze și italieni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: