Breaking News

image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Bugetul pentru 2022, VOTAT în prima lectură; Dezbateri încinse în Parlament: „Ați furnizat o pepinieră de corupți și lingăi”

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost votat de Parlament în prima lectură. Principalele măsuri de politici se referă la domeniul salarizării, ocrotirii sănătății, protecției și asigurării sociale, dezvoltării regionale și locale, precum și a mediului de afaceri.

Veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei și vor fi în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile vor constitui 65,2 miliarde de lei, mai mult cu peste 7,5 miliarde lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei. Principalele surse de finanțare a acestuia sunt sursele externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (emisiunea VMS și mijloace din vânzarea şi privatizarea patrimoniului public). Detalii despre bugetul pentru 2022.

Examinarea proiectului s-a lăsat cu lungi dezbateri și replici acide între deputați.

„Potrivit BNM, vom avea o inflație nu mai mică de 15%. Cum luați în calcul aceste cifre, pentru că transmiteți niște cifre din împrumuturile externe, care vrem să știm la ce curs le reflectați în paginile bugetului, și cum luați în calcul creșterea cheltuielilor cetățenilor, inclusiv salariile?”, a întrebat deputatul BCS Petru Burduja.

„Un clasic spunea că într-o țară drumurile și proștii sunt cele mai mari probleme. În RM, Populismul și coloana a cincea devin cele mai mari probleme. Bugetul nu se elaborează într-o zi. Am luat ca bază inflația de 6,9%. Când s-a publicat raportul BNM, bugetul era aproape finalizat. Dacă vom avea o creștere economică, iar problema va fi doar inflația, salariile în sectorul real vor pozitive la sfârșitul anului, la fel ca și cele din sectorul public. Dacă vom avea o recesiune, nu ne putem aștepta la minuni. Încercăm să trecem peste această perioadă instabilă fără șocuri puternice asupra cetățenilor”, a declarat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi.

„Vă rog să vă abțineți de la neologisme. Nu sunteți la o emisiune TV, vă rog să vă notați acest lucru”, i-a răspuns Burduja.

Într-un alt context, la solicitarea deputatului PAS Dan Perciun, șeful de la Finanțe a precizat că alocațiile pentru cadrele didactice vor crește de la de la 2 mii la 4 mii.

„În total, suma alocată pentru această măsură este de 86 de milioane de lei”, a menționat Budianschi.

În campania electorală PAS a vorbit de stoparea schemelor criminale. A fost oprită vreo schemă și câți bani a adus în bugetul de stat?”, a întrebat deputata BCS Elena Bodnarenco.

„RM are un Guvern, pentru prima dată, în care nu există alte interese decât cele publice. A venit când țara era în corupție totală. S-a început acest proces de curățire. La nivel central acest lucru s-a efectuat. Urmează sectorul judiciar. Rezultatul va fi vizibil când PG va începe să investigheze, iar persoanele care au furat să fie aduse în justiție. În aceste 3 luni, Guvernul nu a reușit să facă ceea ce a clădit o pleiadă de guvernanți inclusiv cu sprijinul dvs.”, a răspuns ministrul Finanțelor.

„Ați furnizat o pepinieră de corupți și lingăi”, a comentat și speakerul Igor Grosu, atunci când Bodnarenco a insistat că PCRM nu a avut nicio vină în acest context.

Au fost dezbateri și la capitolul majorării salariilor pentru deputați.

„La pedagogi se va majora cu circa 5,6%, la bieții deputați cu 7,7%, iar la președinție cu 9,6%. Considerați că deputații și președinția merită mai mult decât profesorii?”, a întrebat deputata BCS Adela Răileanu.

„Legea care face această ierarhie în sistemul de salarizare a fost aprobată câțiva ani în urmă. Dacă considerați că trebuie să punem deputații jos în ierarhie, ați putut face asta și anul trecut, dar nu am văzut asemenea inițiative. Dacă vreți ca un deputat să trăiască din venituri necunoscute, las să aibă salariul zero. Fiecare om are familie. Ați putut să rezolvați această problemă în anii precedenți. E un populism ieftin. Dacă cineva crede că puteți aduce oameni la salarii de 3-5 mii de lei sau gratis, e o cale de a distruge țara. Dați să fim onești”, a fost răspunsul șefului de la Finanțe.

„Vă chem să nu mai condamnați populismul, datorită lui sunteți ministru al Finanțelor. Nu vă supărați, dar nu ați prezentat absolut nimic nou. Nu ați adus nimic nou de unde vor crește veniturile”, a comentat deputatul BCS Vlad Bătrâncea.

Și cei de la Partidul Șor au criticat proiectul bugetului de stat pentru 2022.

„Cu regret, „vremurile bune” pe care le-ați promis au adus vremuri foarte grele.Ați adus majorări de prețuri, creșterea datoriei externe și interne, dictatură și discriminare. Majorările de salariile vizează mai mult demnitarii, decât cetățenii”, a spus Denis Ulanov.

„Sunt anumiți oameni în sală care s-au expus și parcă nici nu au fost la guvernare unii din ei zeci de ani în funcții de miniștri, deputați, consilieri. Parcă nu au nicio treabă că au lăsat după ei instituții slabe, corupție, economie vulnerabilă, dependență energetică completă, lipsă de investiții, agricultură slabă,vorbesc de parcă n-au lăsat o fraudă bancară în urmă. Da, noi am promis libertate și democrație, dar nu pentru cei care au furat miliardul”, a intervenit deputatul PAS Radu Marian.

Proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2022 urmează să fie examinat în lectura a doua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: