Proiectul de renovare a Scuarului Cehov a fost inițiat în 2014, de către un grup de inițiativă condus de Victor Chironda. Tinerii și-au propus transformarea scuarului degradat și părăsit din fața teatrului dramatic rus de stat A.P. Cehov într-un spațiu public confortabil și util oamenilor.

În acest sens, în 2015 grupul de inițiativă a lansat o campanie de colectare de fonduri, prin care au fost colectați 15 mii de dolari de la peste 500 de donatori. Banii colectați au fost folosiți pentru procurarea mobilierului urban din fontă (bănci, felinare, coșuri de gunoi, stîlpi de protecție a trotuarului) și pentru amenajarea peluzei cu irigare automatizată.

cehovcehov

Proiectul a fost susținut și de Consiliul Municipal Chișinău care a alocat circa 900 mii lei, bani pe care Primăria prin intermediul Direcției Locativ-Comunale i-a folosit pentru lucrări de betonare și pavaj. Partea centrală a scuarului este pavată cu pavajul de granit eliminat de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt din fața teatrului Eminescu la renovarea străzii. Suport financiar în realizarea proiectului au oferit Ministerul Culturii și Cercetării, Centrul Rus de Știință și Cultură și compania Summa Moldova.

Principalele obiective în cadrul proiectului au fost realizate. Trotuarul a fost eliberat de parcări și gherete fiind redat pietonilor. Spațiul verde a fost curățit și amenajat cu peluză. Zona centrală a fost transformată într-un spațiu multifuncțional unde pot fi organizate concerte, dansuri, proiectări de film, expoziții în aer liber. Scuarul a este iluminat pe timp de noapte și dotat cu bănci, pante de acces pentru cărucioare, coșuri pentru gunoi.

cehovcehov

În cadrul inaugurării, organizatorii au înmânat dimplome de mulțumire susținătorilor și participanților la proiect. Victor Chironda, inițiatorul proiectului de renovare a Scuarului Cehov, a declarat în discursul de inaugurare că echipa proiectului va promova și susține reamenajarea și valorificarea unor astfel de spații în toate sectoarele capitalei.

cehovcehov
cehovcehov
cehovcehov