image
Sursa foto: jurnal.md

Octavian Țâcu critică dur acțiunile lui Igor Dodon plănuite pentru 24 august: „O încălcare grosolană a istoriei nostre”

Cele două inițiative ale președintelui Igor Dodon, cea privind marcarea așa-numitei eliberări a Moldovei de fasciști pe 24 august și cea legată de 660 de ani privind statalitatea, reprezintă o încălcare grosolană a istoriei țării noastre și a mediului academic și de cercetare.

Este opinia istoricului și deputatului Octavian Țâcu și a fost expusă astăzi de la tribuna centrală a Parlamentului.

Octavian Țâcu și-a continuat discursul în limba rusă, adresându-se populației vorbitoare de limbă rusă.

„Socialiștii desigur că acum ne sunt prieteni, dar adevărul îmi este mai scump. Voi începe cu o întrebare simplă. Noi am făcut o treabă importantă, am demontat acest regim. Dar ne-am înțeles să nu ne dedăm în ideologii. De aceea nu înțeleg de ce a fost nevoie ridicarea acestei probleme? Voi spune scurt ce s-a întâmplat pe 24 august. Dacă nu credeți ce spun istoricii noștri, citiți ce spun cei ruși. Trei armate s-au ciocnit pe teritoriul Basarabiei. Aramata Sovietică și Germania își disputau hegemonia asupra Europei. Ce a făcut Armata Română? A apărat teritoriul pe care locuiau români de secole”, a declarat Octavian Țâcu.

„Ce am obținut noi după „eliberare”? 400 de mii de refugiați. A fost cea mai mare relocare de populație a Basarabiei. Au fugit de eliberare. 8 mii de oameni împușcați pentru trădare, 260 de mii de moldoveni au fost luați în Armata Sovietică cu încălcarea acordurilor internaționale. Ce să facem cu cei 70 de mii de deportați, dar cu 152 de mii de oameni care au murit în timpul foametei? Aceste lucruri trebuie înțelese. Cu asta trebuie cumva de trăit”, a continuat istoricul

„Aceasta este istoria noastră, este istoria europeană. De istorie trebuie să se ocupe istoricii. Cum se poate la nivel prezidențial de făcut propagandă ideologiei sovietice în timp ce noi ne învățăm copiii o altă istorie? Puteți să inventați orice, dar Ștefan cel Mare este îngropat la Putna și el a condus de la Suceava. Acea Moldova a fost stat de secole. Eminescu s-a născut în Moldova, dar el niciodată nu a vorbit altceva. El e român și punct. Iorga, unul dintre cei mai mari istorici, s-a născut la Botoșani, la fel în Moldova, dar el a scris istoria românilor. Dacă Igor Dodon marchează 660 de ani, atunci eu îl îmbrățișez și dansăm această horă. Dar dacă pornește de la propaganda sovietică, mai bine să sărbătorească 95 de ani de la RASSM. Asta e ceea ce am vrut să spun cu îndemnul că avem chestiuni mai importante de făcut. Cum nu o întorci, documentele arată că Igor Dodon nu are dreptate”, și-a încheiat discursul Octavian Țâcu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: