image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert Promo-LEX: Este un NONSENS juridic să declari nevalabil și turul I din moment ce a fost anunțat turul II

Șeful Misiunii de Observare a alegerilor a Asociației Promo-LEX, Pavel Postica, consideră că este un nonsens juridic să declari nevalabile și rezultatele din turul întâi al alegerilor locale noi din Chișinău în condițiile în care acestea au fost recunoscute de către organele electorale, care au anunțat turul doi de scrutin.

Or, în hotărârea sa, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, menționează că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai 2018 (turul I) – 3 iunie 2018 (turul II)”. Solicitat de IPN, Pavel Postica a declarat că nu este clar ce a avut în vedere instanța atunci când a declarat nevalabil și turul întâi. Mai mult, în partea motivată, instanța face referire la încălcări comise doar în ziua de 3 iunie.

„Dacă se constată abateri majore care influențează rezultatul scrutinului sau atribuirea mandatelor, atunci instanța poate recunoaște ilegalitatea alegerilor și invalida scrutinul. Și instanța trebuie să spună foarte clar la ce etapă și în care scrutin, pentru că noi am avut două scrutine, dar scrutinul din primul tur a fost recunoscut legal de către organele electorale prin declararea turului doi de scrutin”, a mai spus Pavel Postica.

Potrivit expertului, legea spune că, dacă alegerile au fost declarate nevalabile sau nule, se organizează votarea repetată în două săptămâni în baza acelorași liste electorale, cu aceeași concurenți electorali și cu aceleași organe electorale. Însă, cu excepția concurenților electorali vinovați de încălcări. Or, în cazul alegerilor locale, niciun concurent nu a fost sancționat pentru agitația ilegală care se invocă. Pavel Postica a mai spus că nu este clar cine sunt actorii responsabili care trebuie să fie excluși.

Avocatul lui Andrei Năstase, Dumitru Pavel, a declarat pentru IPN că din dispozitivul emis de prima instanță reiese că nici turul întâi, nici turul nu a fost validat. În condițiile în care nici turul întâi nu este validat, ar trebui să fie anunțate alegeri noi, cu înregistrarea unor noi candidați.

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile. Apărarea lui Năstase și-a anunțat intenția să depună vineri, 22 iunie, recurs la Curtea Supremă Justiție.

Potrivit deciziei motivate a primei instanțe, atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: