Breaking News

image
Sursa foto: Profimedia

Rusia a adus noi sisteme anti-aeriene în Belarus, în mijlocul tensiunilor provocate de criza din Ucraina

Rusia a trimis un nou divizion format din mai multe baterii antiaeriene Panțîr-S din Extremul Orient în Belarus pentru efectuarea exercițiilor comune „Allied Resolve 2022”, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Apărării rus. Informația vine pe fondul tensiunilor tot mai puternice dintre Occident și Rusia, din cauza trupelor defășurate de Kremlin la granița ruso-ucraineană.

Un divizion este format din 12 vehicule de luptă, fiecare din ele putând transporta 12 rachete antiaeriene.

În acelaşi timp, Rusia a anunţat, sâmbătă, încheierea exerciţiilor în Districtul militar Vest, care include zone de de la graniţa cu Ucraina, Belarus, ţările baltice şi Finlanda şi revenirea unităţilor care au participat la acestea în cazărmile de la bazele lor, potrivit EFE şi Interfax, citate de Agerpres.

„Toate sarcinile trasate trupelor ca parte a verificării pregătirii de luptă au fost îndeplinite în totalitate. Continuăm activităţi planificate de antrenare de luptă” în poligoane, a declarat comandantul forţelor Districtului militar Vest, generalul Aleksandr Juravliov.

Exerciţiile în Districtul militar Vest au început în data de 25 ianuarie pe fondul tensiunilor crescute între Occident şi Rusia, acuzată de comasarea a zeci de mii de soldaţi la frontiera ucraineană pentru o potenţială invazie a țării vecine.

În acelaşi timp, exerciţiile din Belarus, unde Rusia a concentrat importante trupe şi tehnică militară, între care avioane de vânătoare Su-35S, nu au început încă.

Ministrul adjunct al apărării rus, Aleksandr Fomin, a spus recent că într-o primă etapă, până pe 9 februarie, este planificată relocarea trupelor şi crearea grupurilor armate. În a doua etapă, din 10 februarie până în 20 februarie, se vor desfăşura exerciţiile comune „Allied Resolve-2022”, precizase el.

Situația tensionată dintre Rusia și Occident persistă

Deși neagă că are intenția de a invada, Rusia a cerut, luna trecută, garanții de securitate extinse din partea NATO, inclusiv blocarea aderării Ucrainei și retragerea Alianței Nord-Atlantice la pozițiile sale din 1997. Solicitările au fost calificate de SUA, NATO și alte țări occidentale drept „inacceptabile”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, joi, că răspunsul SUA „nu lasă loc de optimism”, însă a adăugat că „există mereu șansa continuării dialogului, dacă este și în interesele noastre și ale americanilor”.

În ciuda insistențelor lui Putin că nu intenționează să atace, Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, în condițiile în care rușii deja au anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Anterior, NATO a anunțat suplimentarea trupelor și capacităților sale militare pe flancul estic, într-o încercare de a se consolida în fața unui posibil atac rusesc împotriva Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: