image
Sursa foto: privesc.eu

Afacere cu votcă, pusă pe roate din miliardul furat, iar toate ițele duc la Șor // Investigație „Jurnalul Săptămânii”

Votcă tradițională rusească, cu producător francez, cumpărător cipriot și investiții necurate din Republica Moldova. Este vorba despre o afacere pusă pe roate din „miliardul” furat.

Votca ”Kremlyovskaya”, un brand de tărie cunoscut în toată lumea, și-a schimbat proprietarul în 2013, iar toate ițele duc la Ilan Șor, primarul de Orhei, condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare.

Una dintre companiile care a beneficiat de numeroase transferuri din „miliard” este Klassika International Limited. Un offshore din Cipru, care a aspirat resurse din creditele frauduloase, care la rândul lor au dus la falimentarea în 2014 a Băncii de Economii și a celorlalte două instituții controlate pe atunci de Ilan Șor - Banca Socială și Unibank.

Klassika International Limited a beneficiat de resurse inclusiv din credite, pentru care au fost condamnați sau sunt încă cercetați figuranți în dosarul fraudei precum Vladimir Filat, Chiril Lucinschi și Veaceslav Platon.

De exemplu: Pe 1 iulie 2014, offshorul cipriot a primit 115 mii 500 de euro pe un cont avut în Unibank. Înainte să ajungă aici, suma a trecut prin ofshorurile din obișnuitul circuit fraudulos de spălare a banilor precum Fidan Properties, Ardooks și Genyral Trade. Banii au provenit din credite luate pe 19 și 21 iunie de la Banca de Economii de SRL-ul moldovenesc Dasler Con, unul dintre membrii grupului Șor, potrivit raportului Kroll. În cele două zile, Dasler a primit împrumuturi de 196 de milioane de lei în total. Aceste credite figurează în dosarele Filat, Lucinschi și Platon.

Din creditele de 196 de milioane de lei, dintre care 115 mii de euro au ajuns la Klassika din Cipru, alte 25 de mii de dolari au ajuns pe conturile unei companii a lui Chiril Lucinschi. El a fost condamnat pentru spălare de bani, inclusiv pentru această sumă, care a trecut prin obișnuitul circuit de spălare din schema furtului miliardului. O altă parte din aceleași împrumuturi este invocată în dosarul în care a fost condamnat Vladimir Filat. Șor a declarat că i-ar fi dat acestuia 253 de mii de euro prin intermediul unei cetățence din Federația Rusă. Un cap de acuzare care a fost eliminat după ce o investigație jurnalistică a arătat că fostul bancher a mințit. Condamnat pentru trafic de influență și corupere pasivă, prima instanță îi atribuise lui Filat și această sumă de 253 de mii de euro, însă, după descoperirile făcute de presă, Curtea de Apel a exclus-o. Alte sume din aceleași credite de pe 19 și 21 iulie 2014, din care, după cum am văzut mai sus, 115 mii de euro au ajuns la offshorul cipriot Klassika international Limited, figurează și într-o învinuire înaintată afaceristului Veaceslav Platon.

În timp ce aspira resurse din creditele frauduloase, Klassika Internațional Limited a făcut și o achiziție. A cumpărat un brand de votcă rusească. În octombrie 2013 numeroase surse de informare de la Moscova și Chișinău au preluat o știre de la publicația Kommersant, care anunța cumpărarea brandului „Kremlyovskaya” de către Ilan Șor. Fostul proprietar, Grupul de companii SPI, nu reușea de mai mulți ani să se înțeleagă cu autoritățile federale cu privire la comercializarea mărcii pe teritoriul Rusiei și de aceea ar fi decis să vândă toate drepturile, pe care le avea în 200 de țări. Noul proprietar - o companie rusească denumită Классика Интернешнл, deținută integral de offshorul cipriot cu denumire asemănătoare, Klassika International Limited. Serviciul de presă al lui Ilan Șor a negat atunci că el ar sta în spatele afacerii.

Peste un an, însă, în octombrie 2014, denumirea mărcii apărea alături de numele scenic al soției primarului de Orhei, Jasmin. La un eveniment, în cadrul căruia, potrivit presei ruse, Sara Șor și-a sărbătorit ziua de naștere a doua oară în acel an. Un eveniment monden cu participarea a numeroase celebrități din Rusia. Cheful era dat într-un restaurant plutitor, iar vitrinele barului erau ticsite cu votcă Kremlyovskaya. Se pare că petrecerea avea drept scop promovarea brandului.

Drepturile asupra utilizării mărcii pe teritoriul Federației Ruse aparțin întreprinderii de stat Торговый дом «Кремлевский», care este gestionată de administrația prezidențială - o structură federală împuternicită cu afacerile președintelui rus. Este de menționat faptul că din 2000 până în 2014, administrația președinției ruse a fost condusă de Vladimir Kojin. Demnitarul s-a numărat printre invitații la nunta lui Ilan Șor în 2011. Totodată, familia Kojin și familia Șor își petrec frecvent vacanțele împreună și participă la aceleași evenimente mondene. Acest context ar putea explica de ce fostul deținător de drepturi asupra brandului Kremlyovskaya nu a reușit să se înțeleagă cu autoritățile rusești timp de mai mulți ani, iar Классика Интернешнл a reușit într-o clipită. Vladimir Kojin nu a binevoit să discute cu reporterul Jurnal TV.

Potrivit presei ruse, brandul ar fi fost cumpărat de grupul SPI în 2003 cu 60 de milioane de dolari, iar în 2013 i-ar fi fost vândut offshorului cipriot cu numai un milion, tocmai din cauza neînțelegerilor cu administrația prezidențială condusă pe atunci de amicul lui Ilan Șor, Kojin, care astăzi este senator din partea Moscovei.

La începutul lui 2015, în presa rusă a început să fie discutată o nouă știre, cu privire la implicarea în afacerea cu votcă a altor doi oameni binecunoscuți în Rusia, Valentin Yudașkin și Alexandr Dostman. Este vorba despre două familii, care par să fie în relații de prietenie cu Șor și Kojin, judecând după fotografiile postate pe internet. Publicația rusească Vedomosti a făcut trimitere la documente din registrul cipriot de companii, potrivit cărora Yudașkin și Dostman ar fi devenit coproprietari cu câte 10 procente în offshorul Klassika International Limited. Potrivit informațiilor publice de pe siteul registrului cipriot, astăzi, secretar și director al offshorului este un oarecare Alexandru Filip. Datele cu privire la beneficiari nu sunt publice.

Procurorii moldoveni, însă, au acces la mai multe informații în acest sens. De exemplu, anchetatori de la Chișinău au obținut de la colegii din Letonia, care, la rândul lor au primit datele de la banca ABLV, detalii cu privire la administratorii conturilor avute în această instituție financiară de mai multe dintre firmele implicate în schema jafului bancar din Republica Moldova. Au fost furnizate inclusiv informații despre offshorul cipriot Klassika International Limited. Potrivit acestor documente, dreptul de administrare a conturilor deținute de compania cipriotă în banca letonă în anii 2013 și 2014 i-a aparținut lui Ilan Șor, care era reprezentantul împuternicit al întreprinderii. Procurorii moldoveni dețin aceste acte din anul 2016. Pe ele vedem o ștampilă cu numele și semnătura principalului acuzator în dosarul fraudei bancare - Adriana Bețișor. Copiile acestor acte, precum și extrasele bancare utilizate în acest material au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, apărător al lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

În rulajele firmelor implicate în „furtul miliardului” există numeroase transferuri către offshorul cipriot Klassika International Limited. Pentru realizarea acestui material le-am analizat în special pe cele care au avut loc în perioada procurării mărcii „Kremlyovskaya”. Cu o săptămână înainte să fie făcut anunțul cu privire la cumpărarea/vânzarea brandului, pe 27 septembrie 2013, pe contul offshorului cipriot Klassika din banca letonă ABLV, cel administrat de Ilan Șor, a picat un milion de dolari. Coincidență sau nu, dar este exact cifra enunțată de jurnaliștii ruși drept valoare a tranzacției. Banii au venit de la offshorul Branch Marketing, care la rândul său i-a primit de la Division Top. Ambele nerezidente au fost recunoscute de Șor drept ale sale în dosarul contra lui Filat. Ele, însă, au fost doar intermediare. Banii au provenit de pe un cont deținut în Alef Bank din Federația Rusă de SRL-ul moldovenesc, Liramex Com. Această firmă este una dintre cele pe care Ilan Șor le-a recunoscut drept ale sale în cadrul procesului de judecată contra lui Chiril Lucinschi. Milionul de dolari trimis spre Klassika a făcut parte dintr-un total de 9,5 milioane scoase de Liramex din Alef Bank pe 27 septembrie 2013. Potrivit rulajelor bancare, în acel an era o practică utilizată frecvent - firme de ale lui Șor scoteau bani din bănci rusești. Iar în 2014, când BEM își ocupase deja locul de cinste în pachetul băncilor controlate de Șor, lângă Unibank și Banca Socială, banii s-au întors în instituțiile financiare din Rusia, din credite contractate de firme de ale lui Șor deja din Banca de Economii. Așa s-a întâmplat și cu acel milion. Provenit inițial dintr-un împrumut de la Alef Bank în 2013, el s-a întors în instituția rusească prin numeroase tranșe din diferite credite de la BEM. Sursele din mai multe împrumuturi contractate de SRL-uri și spălate prin ofshoruri s-au amestecat într-atât, încât să urmărești drumul fiecărei tranșe ar dura săptămâni sau chiar luni. Însă, pentru a vedea că milionul primit de Klassika în septembrie 2013 a fost întors, în 2014, pe bucăți, cu bani din Banca de Economii, este suficient să fie analizate câteva dintre transferuri. Și nu neapărat cele mai mari. De exemplu: În rulajele ofshorului Genyral Trade, recunoscut de Șor drept al său, din numeroase plăți cu destinația Liramex în Alef Bank, vom remarca o plată făcută pe 27 iunie 2014, în valoare de 64.500 de euro. Deși suma este relativ mică, am ales anume acest transfer pentru că aici este indicat faptul că banii sunt trimiși în baza unor contracte de credit ale Liramex în Alef Bank, inclusiv pentru împrumutul din 27 septembrie 2013, cel din care un milion de dolari a ajuns la Klassika. La Genyral Trade, suma de 64.500 de euro a venit din BEM. Din aceleași credite contractate de Dasler Con pe 19 și 21 iunie 2014, care, după cum am arătat la începutul acestui material, (67) figurează în dosarele Filat, Lucinschi și Platon, pe de o parte, iar pe de alta au servit drept sursă pentru un transfer de 115 mii de euro către Klassika pe cont în Unibank.

Dintre toate transferurile către Klassika International Limited am decis să mai menționăm unul - de două milioane 455 de mii de dolari, făcut pe 3 septembrie 2013. Și de această dată ne referim la contul din ABLV, administrat de Ilan Șor. Banii au trecut prin offshorurile recunoscute de Șor drept ale sale, Plus Operation și Sumburough Industries, dar a provenit de la SRL-ul moldovenesc Sisteme Informaționale Integrate. Dintr-un total de 50 de milioane de dolari, pe care compania s-a angajat să le investească în Banca de Economii când a preluat pachetul statului, în august 2013. Sisteme Informaționale Integrate a fost unul dintre acționarii minoritari, care a solicitat, iar ulterior a participat la emisiunea suplimentară de acțiuni la BEM, în urma căreia statul i-a cedat peste 20 la sută din pachetul său la această bancă. Una dintre condiții a fost să investească 50 de milioane de dolari în formă de depozit în Banca de Economii, bani care trebuiau să rămână acolo timp de cel puțin un an. Condiția a fost respectată doar... 5 zile. 50 de milioane au intrat în cont pe 2 august 2013 și au început să plece către firme nerezidente controlate de Ilan Șor pe data de 7 august, iar în mai puțin de două luni s-au „evaporat”. Acest subiect merită o investigație separată. Acum vom sublinia doar faptul că offshorul care a cumpărat brandul „Kremliovskaya” a beneficiat, cu o lună înainte să fie anunțată achiziția, de aproximativ 2,5 milioane de dolari din 50 de milioane, care ar fi trebui să fie investite în BEM, în schimbul preluării controlul asupra instituției.

În 2013, transferurile către Klassika International Limited aveau stipulată destinația „pentru investiții”, iar în 2014 plățile se făceau deja cu mențiunea „pentru băuturi”.Inițial, votca era produsă în Rusia, însă, ulterior, procesul de producere a fost mutat în Franța.

La cinci ani de la procurarea brandului „Kremlyovskaya”, Klassika International Limited și-a înregistrat deja drepturile asupra mărcii în Europa, America, India, Australia, Cambogia... Și, nu în ultimul rând, Republica Moldova. În baza de date a Agenției de stat pentru proprietate intelectuală vedem mai multe coincidențe curioase. Mandatarul autorizat, reprezentantul titularului mărcii Kremlyovskaya, este nimeni altul decât Denis Ulanov. Tot el avocatul lui Ilan Șor în dosarul, în care este judecat pentru implicarea în frauda bancară. Totodată, vedem că offshorul cipriot a împărțit drepturile asupra brandului cu SRL-ul moldovenesc D.F.I. Administratorul acestei companii este același Alexandru Filip, care figurează drept director și secretar al offshorului cipriot Klassika International Limited. Fondatorul D.F.I. este Dufremol, fondat la rândul său de Ilona Șor - mama vitregă a fostului bancher. Dufremol și Ilona Șor sunt parteneri de afaceri cu Ilan Șor în singura firmă declarată oficial de primarul de Orhei, Avantage SRL. Condamnatul în primă instanță a recunoscut cu diferite ocazii că Dufremol îi aparține, chiar dacă nu l-a inclus în declarațiile de avere.

În contextul „Kremlyovskaya” va veni vorba și despre Moldclassica International, calificată de Șor drept companie parteneră. Dar mai întâi vom mai sublinia câteva aspecte. D.F.I. - care a fost o vreme titularul mărcii, Dufremol - care a fondat D.F.I-ul și Avantage - firma inclusă de primarul condamnat în declarațiile de avere se află pe aceeași adresă din Chișinău, unde pe parcursul anilor au fost concentrate cele mai multe afaceri ale familiei Șor, iar acum este găzduită și o filială a partidului care poartă numele primarului condamnat. Tighina 12. Adresa este indicată la datele de contact pe site-ul votcii Kremlyovskaya. Am văzut mai devreme că offshorul cipriot este legat de afacerea din Republica Moldova prin Alexandru Filip de la D.F.I. Iar dacă verificăm cine a creat siteul votcii, vom găsi și legătura cu firma rusească Классика Интернешнл, care a cumpărat brandul în 2013. Mariana Covaci, care s-a ocupat de înregistrare este persoana care a figurat anterior drept fondator al întreprinderii din Rusia. Tot ea a făcut parte din Consiliul de Administrație al Băncii de Economii, în 2013, în perioada premergătoare cedării de către stat și preluării de către Ilan Șor a controlului asupra acestei instituții. În 2015, procuratura a început urmărirea penală împotriva Marianei Covaci, iar în 2016 pe numele ei a fost emis un mandat de arestare. Femeia nu a fost reținută pentru că nu se mai afla în Republica Moldova și nu ar fi fost de găsit. Acuzațiile care i-au fost prezentate țin de plasamente interbancare, pe care le-a făcut BEM la Unibank și Banca Socială în 2013. Avea loc un fel de creditare la Banca de Economii, doar că prin intermediul celorlalte două instituții. Este o procedură de camuflare folosită masiv în schema furtului, inclusiv în noiembrie 2014, când jaful bancar a culminat cu scoaterea unui miliard de dolari în offshor.

Mariana Covaci nu este singurul nume care se regăsește atât în dosarul Banca de Economii, cât și în afacerea cu votcă. Astăzi firma rusească КЛАССИКА ИНТЕРНЕШНЛ este condusă de către o persoană pe nume Iana Gaidaichuc cu patronimicul Mihail. Exact așa se numește persoana, care a fondat în Rusia întreprinderea Константа, care, la rândul său, a fondat în Republica Moldova SRL-ul Sisteme Informaționale Integrate. În august 2013, această firmă a preluat controlul asupra BEM, iar în aprilie 2014 a cedat aproape 25 de procente din acțiuni în favoarea Veb Capital, subsidiară a băncii rusești VneşEkonomBank, care l-a adus în fruntea BEM pe Ilan Șor. Iana Gaidaichuc rămâne și astăzi acționară a băncii în proces de lichidare, cu un pachet de aproape 9 procente. Și, conduce în același timp, firma rusească din afacerea cu votcă, pe care a preluat-o de la Covaci.

Pe lângă КЛАССИКА ИНТЕРНЕШНЛ din Rusia, offshorul cu aceeași denumire din Cipru și D.F.I.-ul moldovenesc, în afacerea cu votcă pare să implicat și SRL-ul Moldclassica International, despre care Ilan Șor a spus că ar fi o companie parteneră de a sa. Adresa firmei este Tighina 12 din Chișinău. De fapt, această companie a fost fondată încă în 1994 de către tatăl lui Ilan Șor. Simbolul utilizat încă de pe atunci pentru Moldclassica îl observăm astăzi pe eticheta și pe capacul votcii „Kremlyovskaya”. Mai mult. Acest simbol este înregistrat la AGEPI drept proprietate a Moldclassica. Și acest SRL se numără printre firmele enumerate de Kroll drept membre ale Grupului Șor. Și această firmă a fost abonată la credite din băncile controlate de fostul bancher, ulterior falimentate.

Ilan Șor nu a fost de găsit pentru a comenta concluzia care decurge din rulajele bancare ale firmelor implicate în schema jafului, că brandul Kremlyovskaya a fost procurat cu resurse din așa-numitul miliard. I-am expediat o solicitare de reacție în formă scrisă, atât la partid, cât și la primărie. Un răspuns nu am primit. Am mers la Orhei pentru a discuta cu el, însă odată cu venirea lui Șor, au fost încuiate toate ușile din Primărie. Este a doua oară când echipa Jurnal TV nu a fost lăsată să intre în instituția publică și a fost nevoită să cheme poliția. Locuitorii orașului care veneau la primărie, fiecare cu nevoile lui, făceau cale întoarsă.

Nici polițiștii nu au fost în măsură să deschidă ușile. De fapt, ei nici nu au încercat. S-au dus direct prin ușa din spate.

La Inspectorat, polițiștii ne-au dat două versiuni diferite drept motiv pentru încuierea ușii. Pe de o parte, ni s-a spus că accesul ar fi fost restricționat din cauza unor probleme tehnice. Vom sublinia că până la sfârșitului acelei zile de muncă, intrarea în primărie nu s-a mai deschis. Pe de altă parte, însă, polițiștii ne-au spus că ar exista o dispoziție a primarului de Orhei, potrivit căreia accesul presei în incinta instituției publice ar fi permis doar în baza unei acreditări speciale. Cine ar trebui să o facă, nu știe nimeni. Pe site-ul instituției la capitolul „dispozițiile primarului” - zero informații. Contrar prevederilor legale, angajații Primăriei responsabili de relațiile cu publicul ne-au redirecționat la serviciul de presă de la Holdingul Șor. Acolo ni s-a cerut să trimitem întrebarea în formă scrisă. Menționăm că din toate scrisorile și solicitările de informații expediate de către noi acestui serviciu, până în prezent, niciuna nu s-a învrednicit de un răspuns.

Avocatul lui Ilan Șor, Denis Ulanov, cel care apare ca mandatar autorizat care s-a ocupat de înregistrarea mărcii „Kremlyovskaya” în Republica Moldova, nu a binevoit să vină cu o reacție. Contactat telefonic, acesta a răspuns cu un SMS, în care a subliniat că nu are posibilitate să vorbească și a cerut să-i scriem. Când a aflat subiectul, însă, avocatul l-a ignorat.

Am cerut detalii de la Procuratura Anticorupție despre investigațiile privind implicarea în frauda bancară a offshorului cipriot care a cumpărat brandul de votcă. Deocamdată, niciun răspuns.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: