image
Sursa foto: jurnal.md

O mutație a coronavirusului îl face de până la șase ori mai contagios; Infectează celulele mult mai ușor

Noul virus încă infectează foarte mulți oameni în fiecare zi, iar acest lucru s-ar putea datora și faptului că vorbim despre o tulpină mai agresivă, formată în urma mutațiilor genetice.

Potrivit unui nou studiu, variația genetică a coronavirusului care domină lumea astăzi poate infecta celulele umane mult mai ușor decât tulpina care a apărut inițial în China. Cercetările din laborator sugerează că vorbim despre o mutație a virusului care permite acestuia să fie mai transmisibilă între oamenim în comparație cu iterația anterioară. Deși acest lucru nu a fost încă dovedit, rezultatele preliminare arată că virusul se poate replica mult mai ușor decât o putea face inițial.

Anthony Fauci, epidemiolog și director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, oferă câteva explicații cu privire la studiul realizat de cercetători din cadrul Los Alamos National Laboratory din New Mexico, Duke University din North Carolina și University of Sheffield din Marea Britanie.

„Cred că datele arată că există o singură mutație care face ca virusul să poată reproduce mai bine și poate avea încărcături virale mai mari”, spune Anthony Fauci. „Nu avem o legătură clară care să ne arate dacă un individ este afectat mai rău de acest lucru sau nu. Se pare că virusul se reproduce mai bine și poate fi mai transmisibil, dar ne aflăm încă în stadiul în care se încearcă confirmarea acestui lucru”, adaugă Fauci.

Cercetătorii au descoperit că varianta actuală a virusului, numită D614G, face o schimbare mică, dar puternică, în proteina cunoscută sub numele de „spike” care iese din suprafața virusului, esențială pentru a invada și a infecta celulele umane. Potrivit cercetătorilor varianta D614G a devenit o tulpină domninantă în aprilie, scrie Playtech.ro.

Totuși, afirmaţie a fost criticată atunci, din cauza faptului că echipa de cercetători nu a dovedit că mutaţia însăşi este motivul pentru care virusul a devenit atât de transmisibil. Oamenii de ştiinţă au realizat apoi cercetări şi experimente suplimentare, mai ales la cererea editorilor revistei Cell.

Ei au analizat mai întâi 999 de pacienţi britanici internați cu COVID-19. Au observat că pacienţii care aveau această variantă prezentau mai multe particule virale în organism, însă fără ca acest aspect să schimbe gravitatea bolii lor. Experimentele efectuate ulterior în laborator au arătat că această variantă este capabilă să infecteze celulele umane de trei până la șase ori mai mult.

Noutăţile partenerilor

comentarii: