image
Sursa foto: știri.md

Ex-deputat: Există semne de întrebare referitor la integritatea judecătorilor numiți la CSJ

Deși promit o evaluare extraordinară a judecătorilor, nimeni din Comisia juridică, numiri și imunități nu s-a arătat interesat ce averi și ce incompatibilități legate de anumite dosare la ANI, au cei doi judecători Dorel Musteață și Ghenadie Plămădeală, numiți joi de Parlament în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție. Opinia aparține președintelui interimar al Platformei DA și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

„Cred că foarte mulți oameni care au simțit pe pielea lor justiția din trecut nu sunt mulțumiți de aceste numiri. Pe lângă întrebările legate de modul în care au fost numiți acești candidați la funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție, apar și semne de întrebare referitor la integritatea acestor candidaturi. În condițiile în care ni s-a promis o evaluare extraordinară a judecătorilor, în care să fie evaluate averile, dosarele, profesionalismul și integritatea acestor candiați, nimic din aceste lucruri nu am văzut în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități. Nimeni nu s-a interesat de averi ori dacă domnii candidați au incompatibilități legate de anumite dosare la Autoritatea Națională de Integritate. Sunt foarte multe semne de întrebare și una din ele e cum a fost posibil ca în 2017 un judecător de la Anenii Noi să fie numit la CSM?”, a comentat Dinu Plângău.

Amintim că pentru candidatura lui Ghenadie Plămădeală au votat 55 de deputați. Totodată, pentru numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție au votat 52 de deputați.

Prezent la emisiune, deputatul PAS, Vasile Grădinaru a menționat că evaluarea externă extraordinară a judecătorilor va începe în 2022.

Ieri, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că evaluarea externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor este unica soluție reală și viabilă pentru a curăți sistemul și judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi primii din sistem care vor fi evaluați.

Noutăţile partenerilor

comentarii: