image
Sursa foto: AFP

Atac armat la Strasbourg, soldat cu cel puţin doi morţi; Mai mulți eurodeputaţi, blocaţi în Parlamentul European // VIDEO

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 11 au fost rănite într-un atac comis în această seară în centrul oraşului Strasbourg, în apropierea Târgului de Crăciun. Sute de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari au fost mobilizaţi în centrul oraşului Strasbourg.

Mai mulți europarlamentari au rămas blocați în sediul forului legislativ european din cauza atacului. Unul dintre europarlamentarii români blocați în Parlamentul European este Cristian Preda, care urma să aibă o întrevedere cu liderii opoziției de la Chișinău, Andrei Năstase și Maia Sandu, aflați și ei la Strasbourg. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj anunțând că și el și Maia Sandu, care se aflau în centrul orașului în acel moment, sunt bine.

Poliţia franceză a transmis că autorul atacului armat a fost identificat, dar este în continuare în libertate.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a fost informat despre incident şi a încheiat brusc o recepţie la care erau invitaţi parlamentari, desfăşurată la Palatul Élysée. Macron l-a trimis de urgenţă pe ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, la Strasbourg.

Totodată, mai mulţi europarlamentari, printre care și români, au rămas blocaţi în clădirea Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat. Printre aceştia se numără Cristian Preda, Ioan Mircea Paşcu şi Victor Boştinaru.

„Am fost informaţi acum circa o oră că sunt împuşcături în centrul Strasbourgului. Nu am avut mai multe detalii. Eu trebuia să mă întâlnesc cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, cei doi lideri din Republica Moldova. Am încercat să plec de la Parlament pentru a mă vedea cu ei în centru şi m-au sunat şi mi-au spus că sunt în centru, că au văzut pe cineva împuşcat. Acum sunt adăpostiţi într-o clădire, sunt OK amândoi. Noi la Parlament suntem cu toţii blocaţi cu consemnul poliţiei să nu părăsim incinta. Nimeni nu poate să iasă sau să intre, pentru că poliţia trebuie să lămurească situaţia. Înţeleg că sunt victime, am auzit diverse relatări, dar nu am informaţii pe tema asta”, a declarat pentru Mediafax europarlamentarul Cristian Preda.

La rândul ei, eurodeputatul Maria Grapini a spus că se află în maşina Parlamentului European care se deplasează spre hotel.

„Parlamentul e închis. Cei care au rămas acolo probabil vor dormi acolo. Eu sunt chiar în maşina Parlamentului şi mă îndrept spre hotel. Sper să pot să ajung”, a relatat pentru Mediafax Grapini.

Ea a mai precizat că în clădirea Parlamentului European se află mai mulţi europarlamentari români, printre care Ioan Mircea Paşcu şi Victor Boştinaru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: