image
Sursa foto: Jurnal.md

Băsescu, după demiterea Guvernului: „Nu așa trebuia să cadă Guvernul Sandu; A fost prevenită să nu facă acest lucru”

Maia Sandu și-a făcut datoria când a intrat în alianță cu socialiștii și a greșit fundamental acum. Nu așa trebuia să cadă Guvernul Maia Sandu”, este părerea fostului președinte al României, Traian Băsescu, care spune că Maia Sandu a mers la asumare de răspundere în condițiile în care a fost prevenită să nu facă acest lucru.

„Adevărul este că atunci când s-a format Guvernul a realizat un mare obiectiv, acela de a-l scoate pe Plahotniuc de la putere, de la butoanele Republicii Moldova. A intrat în guvernare cu socialiștii, trebuia să-l elimine și pe Dodon, adică după ce Plahotniuc a renunțat la conducerea partidului, la calitatea de parlamentar, trebuia să aibă discuții cu Filip și să schimbe majoritatea parlamentară”, a declarat Traian Băsescu pentru Europa Liberă.

„Așa a rămas să anunțe poporul că nu mai e la guvernare, ceea ce nu e bine, pentru că avea soluția să schimbe alianța. După ce Plahotniuc a renunțat la toate funcțiile și s-a tranșat relația lui Filip cu Plahotniuc, avea toată perspectiva să schimbe alianță și să-i trimită pe socialiști în opoziție. În loc să facă acest joc politic, inteligent și necesar Republicii Moldova, a manifestat o ambiție. Nu vreau s-o suspectez că a făcut acest lucru în pregătirea viitoarei sale candidaturi la președinție, numai că până la alegerile prezidențiale mai este un an și țara trebuia condusă de o alianță care să nu fie pro-rusă”, a mai declarat Băsescu.

Totodată, fostul președinte este de părere că politicienii „au legat prea mult soarta politică a Guvernului de un nume, de un om, fie el și procuror general, pentru că toată responsabilitatea politicienilor pro-europeni este să mențină Republica Moldova pe direcția Uniunii Europene, pe direcția Bucureștiului, unde-or vrea, dar spre Vest să fie. Or, ceea ce a făcut dna Maia Sandu arată o oarecare ușurință”.

Traian Băsescu spune că acum trebuie creat un nou Guvern cu orice preț, odată ce abia s-au redeschis finanțările de la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Nu au voie să împingă Republica Moldova din nou într-o criză, iar eu vă spun obiceiurile Uniunii Europene - va aștepta un timp rezonabil, dar dacă nu se formează un Guvern, se vor închide iar și finanțările, și asistența tehnică. Și nu-i bine deloc”, a declarat Băsescu.

Totuși, Băsescu vine cu un mesaj către cetățenii Republicii Moldova și îi încurajează „să creadă în faptul că este datoria Maiei Sandu să scape Republica Moldova și de Plahotniuc, și asta a făcut-o, și de dominația pro-rușilor, și o poate face acum.”

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis ieri după ce 63 de deputați au votat moțiunea de cenzură înaintată de PSRM asupra activității Executivului

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: