„Sincronicitatea este evidentă, iar demersurile în oglindă. Cortina a căzut în sfârșit la Chișinău”, spune Dan Dungaciu, adâugând că acum se vede clar miza ultimă a binomului Plahotniuc-Dodon este estomparea „proiectului european” și pregătirea coaliției „patriotice” PDM (Plahotniuc) – Partidul Socialiștilor (Dodon) – „independenți” după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în perspectiva „soluționării” chestiunii transnistrene în termeni rusești, respectiv „statut special” pentru Transnistria.

„Mai pe scurt, transnistrizarea R. Moldova și mutarea influenței directe și explicite rusești la frontiera României, a NATO și a UE”, spune profesorul român.

În opinia lui Dan Dungaciu, Plahotniuc și partidul său au transmis un semnal clar atât Transnistriei, cât și Rusiei. Ideea europeană este estompată treptat la Chișinău, din rațiuni strategice și geopolitice. Ce face prin asta Chișinăul este pregătirea pentru „soluționarea” chestiunii transnistrene.

„Schimbarea retoricii, a simbolisticii, a accentelor este pregătirea politică, strategică, pe când implementarea așa numiților pași mici este pregătirea administrativ-politică a procesului. Proces care, cum vom vedea și mai departe, este miza principală a alegerilor parlamentare din 2019. Să reținem deci acest aspect. Pentru că vor mai urma și alți pași, în aceeași notă. Tiraspolului – Moscovei, y compris – nu îi place să audă prea accentuată ideea „pro-europeană”, căci ar fi împotriva naturii regimului de acolo să se „reintegreze” cu un Chișinău angajat efectiv și discursiv spre Europa. De aceea Chișinăul a ales să se ajusteze din toate punctele de vedere în perspectiva „reintegrării”. Așa cum a ales să facă cedări în linie în politica „pașilor mici”, a accepta să facă și concesii în ceea ce privește aspectele ideologice și de viziune strategică. Deci, batista transnistreană pe țambalul pro-european…”, mai spune Dan Dungaciu.