11:47
08 Jun 2012
08 Jun 2012 | 11:14
EURO 2012 în prisma crizei economice din Europa
EURO 2012 în prisma crizei economice din Europa
sursa: prosport.ro foto: uefa.com
Cum se vede EURO 2012 din prisma crizei din Europa? O analiză a cronicarilor români de la "Ziarului financiar" relevă faptul că, la ora finalei, Europa ar putea arăta cu totul diferit.

Campionatul European de fotbal începe într-un continent decimat de criza financiară izbucnită în zona euro, dar luna cu meciuri care urmează este un moment numai bun de respiro pentru europenii sufocaţi de măsurile de austeritate luate de guverne în ultimii doi-trei ani. O analiză "Ziarul financiar" pentru ProSport pune Euro 2012 în contextul crizei euro.

Toate ţările cu probleme din zona euro, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia, sunt calificate la campionatul găzduit de Polonia şi Ucraina, ceea ce arată că măcar fotbalul nu este atins decisiv de furtuna financiară care mătură continentul. Deşi Euro 2012 va fi o sărbătoare pentru Europa, criza nu va sta în loc, iar până la sfârşitul campionatului, dacă cele mai sumbre scenarii se adeveresc, continentul ar putea avea o faţă total diferită. Şi mult mai urâtă. Spaniolii, mari favoriţi la câştigarea titlului, ar putea duce trofeul într-un Madrid care se pregăteşte de vizita oficialilor UE şi FMI, în condiţiile în care Spania se clatină tot mai serios din cauza băncilor şi ar putea fi nevoită să ceară ajutor extern. Grecia ar putea să iasă nu numai din competiţia fotbalistică, ci şi din zona euro dacă după votul crucial din 17 iunie va veni la putere partidul Syriza, care se opune măsurilor de austeritate fără de care Grecia riscă să fie împinsă afară din uniunea monetară.

Câţi bani generează turneul
În ciuda crizei, europenii vor merge în număr mare în Polonia şi Ucraina pentru a îi vedea pe teren pe Cristiano Ronaldo sau Wayne Rooney. Un raport al băncii austriece Erste Group estimează că un milion de oameni vor veni în Polonia şi Ucraina ca să vadă meciurile pe stadion. Fiecare turist va cheltui în medie 800 de euro, ceea ce înseamnă un câştig imediat de 800 de milioane euro împărţit între cele două ţări gazdă.

În urma turneului, în care fiecare din cele 31 de meciuri va fi vizionat la televizor de aproximativ 150 de milioane de oameni de pe întreaga planetă, UEFA anticipează că va obţine venituri comerciale de cel puţin 1,3 miliarde de euro. Fiecare meci va genera venituri de aproximativ 41,5 milioane de euro.

Profitul UEFA în urma evenimentului va fi mai mic, însă, decât cele 317 milioane de euro obţinute la ultimul asemenea eveniment, în 2008. Organizaţia va plăti în total 100 de milioane de euro cluburilor de fotbal din întreaga lume, care permit jucătorilor să participe la eveniment. În plus, UEFA va plăti 180 de milioane de euro celor 16 asociaţii de fotbal naţionale pentru participare. La acestea se adaugă cheltuielile de organizare. O echipă poate câştiga maximum 18,5 milioane de euro, dacă reuşeşte să obţină trofeul.

Prima victimă: în construcţii
Nici nu a început competiţia că Euro 2012 a şi făcut prima victimă. Compania poloneză de construcţii PBG a anunţat că intră în faliment din cauza datoriilor rezultate din contractele pentru construcţia infrastructurii sportive. PBG, care a participat la construirea a trei din cele patru stadioane poloneze destinate meciurilor Euro 2012, a cerut protecţie faţă de creditori acuzând că a devenit insolventă din cauza contractelor de construcţie a drumurilor extrem de costisitoare, expunerii la potenţialele plângeri legate de construirea stadionului din Varşovia şi întârzierilor în negocierile cu băncile, scrie The Wall Street Journal. Falimentul are ca scop facilitarea ajungerii la un acord cu creditorii pentru reducerea datoriei cu până la 31%.

Cei mai scumpi jucători de la Euro
90 milioane de euro: Ronaldo (Portugalia)
65 milioane de euro: Iniesta (Spania)
65 milioane de euro: Rooney (Anglia)
55 milioane de euro: Fabregas (Spania)
46 milioane de euro: David Silva (Spania)

►Grupa D este cea mai bogată grupă conform indicilor economic ai ţărilor
►Grupa C este cea mai îndatorată grupă ţinând cont de ţările care o formează
►Grupa A are cea mai mare scădere a bursei în ţările respective
18,5 milioane de euro este suma maximă pe care o poate obţine câştigătoarea trofeului

Se tem să nu ajungă în situaţia Greciei
Cele două ţări care organizează Euro 2012, Polonia şi Ucraina, au fost un pariu al UEFA, fiind prima dată când evenimentul are loc în ţări emergente, nu în Occident. Cele două au avut o perioadă de patru ani la dispoziţie pentru a-şi pune infrastructura în ordine şi a construi stadioane care să respecte calibrul evenimentului sportiv. După cheltuieli masive cu pregătirea pentru eveniment, miza ambelor ţări, pe termen lung, este o mai bună vizibilitate din punct de vedere turistic şi atragerea investitorilor străini.

În 2007, în momentul alegerii gazdei pentru Euro 2012, stadionul principal din Varşovia era o ruină pe care se instalase o piaţă unde comercianţii vindeau orice, de la alcool la tricouri şi pistoale. Ţara era condusă de un guvern care o marginalizase în Uniunea Europeană şi se implica adesea în dispute cu adversarii istorici Germania şi Rusia, potrivit Financial Times.

Ideea găzduirii turneului Euro 2012 venise din partea Ucrainei, care cooptase Polonia ca partener pentru o ofertă mai puternică. Ucraina era o poveste de succes la momentul respectiv, cu o creştere economică anuală de peste 7% şi un guvern încrezător după Revoluţia Portocalie din 2004, care a îndepărtat autocraţia şi a deschis porţile către Occident.

Între timp, rolurile s-au inversat. Polonia speră acum că turneul va arăta lumii întregi succesele economice obţinute în ultima vreme. Ucraina încearcă să îşi revină după o scădere economică de 15% în 2009.

La nivel internaţional, Ucraina e percepută drept o naţiune autocrată şi coruptă, al cărei fost premier e în închisoare, iar parlamentarii se iau la bătaie. Guvernele de la Varşovia şi Kiev au făcut eforturi bugetare mari pentru a se putea ridica la standardele impuse de o astfel de competiţie. Însă cheltuielile de zeci de miliarde de euro s-ar putea dovedi o piatră de moară atârnată de buget.

Guvernul ucrainean a cheltuit 11 miliarde de euro pentru construcţia de stadioane, autostrăzi şi aeroporturi, în timp ce Polonia a investit circa 23 de miliarde de euro.

Pentru polonezi, investiţiile au venit cum nu se poate mai bine în timpul crizei economice, ceea ce a făcut ca ţara să se poată lăuda cu performanţa de a fi singura din Uniunea Europeană care nu a simţit gustul recesiunii. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre Ucraina, care a experimentat scăderi dramatice ale economiei, de 15% în 2009.

Dacă pentru Polonia situaţia este favorabilă deoarece a beneficiat de avantajul fondurilor europene, pentru Ucraina datoriile acumulate pentru a construi stadioane, aeroporturi şi drumuri ar putea crea probleme în viitor dacă scenariul evoluţiei ţărilor care au organizat evenimente de amploare (Grecia cu Olimpiada din 2004 şi Portugalia cu Euro 2004) se repetă.

Cele două ţări, Grecia şi Portugalia, au făcut investiţii masive în infrastructura sportivă doar pentru ca după terminarea evenimentelor sportive stadioanele şi sălile sportive să fie ori lăsate în paragină, ori folosite sporadic. Adică bani investiţi, dar care nu vor mai fi recuperaţi niciodată.

Speranţa este ca niciuna dintre cele două ţări organizatoare să nu ajungă în situaţia Greciei, care plăteşte scump cheltuielile exorbitante făcute cu organizarea Jocurilor Olimpice din 2004.

Iunie, luna Euro 2012, este o lună crucială şi pe plan extra‑fotbalistic: Spania ar putea ceda sub greutatea crizei, iar Grecia riscă să iasă din zona euro

Ştiri similare
Нравится
J urnalTV
U ltimele Ştiri de pe JurnalTV