image
Sursa foto: europa.eu

Noapte lungă la Bruxelles, la negocierile pentru ocuparea celor mai puternice funcţii; PPE se opune numirii lui Timmermans

Liderii statelor UE s-au reunit astăzi la Bruxelles, unde discută despre desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere. Liderii UE trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe.

Frans Timmermans părea să fie favorit pentru a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, potrivit surselor politice de la Bruxelles, însă PPE se opune numiri lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al CE, scrie Mediafax.

Liderii Partidului Popular European (PPE) au contestat, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, planul de numire în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a lui Frans Timmermans, candidatul Partidului Socialist European (PSE), afirmă surse politice.

Liderii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) contestă planul stabilit de lideri europeni la summitul G20, o iniţiativă prin care Frans Timmermans ar urma să fie propus pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ar fi acceptat la summitul G20 desfăşurat în Japonia propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de numire a lui Frans Timmermans preşedinte al Comisiei Europene, în detrimentul candidatului PPE, Manfred Weber, potrivit publicaţiei Welt am Sonntag.

Propunerea ar urma să fie formalizată la summitul extraordinar al Consiliului European, aflat în curs la Bruxelles. Însă PPE a semnalat că vrea menţinerea lui Manfred Weber pentru postul de preşedinte al Executivului UE.

„Avem sistemul primului candidat pe listă, iar în acest sistem PPE a câştigat alegerile. Nu avem nimic împotriva socialiştilor, nu avem nimic împotriva lui Frans Timmermans. Este un om bun”, a declarat duminică seară Antonio Tajani, preşedintele în exerciţiu al Parlamentului European, citat de site-ul Politico.eu.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert, scrie Mediafax.

„Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar şi celelalte poziţii vor fi cel puţin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele român a mai declarat că i se pare inacceptabil ca statele care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene să nu aibă o persoană într-o funcţie importantă.

„Eu sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obţine acest echilibru. Din punctul meu de vedere, este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcţie importantă care provine din ţările care au devenit mai recent membre ale UE. Şi evident o persoană aleă în funcţie de conmducere trebuie să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine, dar întodeauna e important să fie persoane din toate zonelem, fiindcă negocierile de orice fel trebuie să ţină cont şi de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi şi noi falii şi falia între Est şi Vst, care s-a cam atenuat, nu trebuie să se redeschidă bunăoară şi pentru acest lucru este nevoie de o echilibrare şi din punct de vedere geografic”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, chestionat referitor la echilibrul geografic, astfel încât ţările din Est să fie reprezentate.

De menționat că desemnarea succesorului lui Jean-Claude Juncker în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene reprezintă un element cheie în discuţia privind alegerea şefilor pentru principalele structuri de conducere din Blocul Comunitar.

Preşedintele Parlamentului European trebuie ales până la prima şedinţă, care va avea loc marţi, la Strasbourg.

Noutăţile partenerilor

comentarii: