Breaking News

image
Sursa foto: Profimedia Images

OMS: Este prematur să spunem dacă avem sau nu nevoie de un vaccin specific împotriva Omicron

Deocamdată este prematur să spunem dacă este necesar un vaccin specific împotriva variantei Omicron, deși actuala compoziție a serurilor anti-COVID a început deja să fie revizuită, a declarat marţi un expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de EFE.

„Avem experienţa vaccinului împotriva gripei şi am instituit un grup de lucru în coordonare cu sectorul farmaceutic pentru a determina dacă este necesar un vaccin specific împotriva noii variante, dar este încă prea curând", a declarat la o conferinţă de presă epidemiologul OMS, Abdi Mahamud.

Expertul a precizat că înalta transmisibilitate a Omicron va face ca aceasta să devină varianta dominantă în multe locuri ale lumii, fapt ce reprezintă un pericol pentru acele ţări care au încă grupuri extinse de populaţie nevaccinată.

Înainte de a ne gândi la doze de supra-rapel (unele ţări au în vedere aplicarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19), „este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici”, a spus el.

Mutaţiile virusului „se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală”, a subliniat expertul OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare, scrie digi24.ro.

Țările UE au comandat deja o tranșă de 180 milioane de doze de vaccin adaptat variantei Omicron, în al treilea contract încheiat cu companiile Pfizer - BioNTech, a anunțat în luna decembrie președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noutăţile partenerilor

comentarii: