image
Sursa foto: jurnal.md

Experţi, despre anularea alegerilor din 3 iunie: „Este o înţelegere care a fost pusă la punct de binomul Plahotniuc-Dodon”

Anularea alegerilor din 3 iunie a fost pusă la punct de binomul Plahotniuc-Dodon. Cei doi au demonstrat că au avut o înțelegere. Strategia comună a două partide a devenit acum evidentă. Este concluzia generală a mai multor experți de la Chișinău, care au comentat invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

Tot ce se petrece în societate este rezultatul unei înțelegeri prealabile dintre Plahotniuc și Dodon, afirmă directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi.

„În alegerile prezidențiale din 2016 a fost evident că Partidul Democrat l-a promovat pe toate căile posibile și imposibile pe Igor Dodon în funcția de președinte T pe internet au apărut și niște imprimări care demonstrau acest lucru. Eu cunosc că în interiorul PDM, utilizând rețeaua de organizații locale s-a încercat mobilizarea alegătorilor ca să vină să-l voteze pe Ion Ceban și dacă încă cineva nu a înțeles că Plahotniuc și Dodon sunt un întreg și are nevoie de probe în plus probabil asta deja să-și testeze IQ-ul”, a menţionat Oazu Nantoi.

Colaborarea celor doi este clară - faptul că socialiștii au depus o contestație privind acțiunile lui Andrei Năstase în turul doi de alegeri nu este altceva decât o comandă din partea coordonatorului Plahotniuc, afirmă experții.

„PSRM are aceeași agendă mai degrabă impusă de PD și încă odată a demonstrat că este partenerul la telecomandă al PD-ului și execută doleanțele coordonatorului. PSRM a recunoscut și prin Dodon și prin Ceban o înfrângere după care li s-au dat indicații absolut clare ca să fie atacată această decizie. Decizia este cu siguranță al lui Plahotniuc. Plahotniuc acum forțează nota ca să-și renogocieze anumite garanții pentru perioada postelectorală. Evident a fost o comandă, evident a fost la solicitarea lui Plahotniuc, evident se bate cap în cap cu ceea ce au declarat anterior”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.

„Decizia de anulare a mandatului lui Andre Năstase încă odată ne confirmă deja cu argumente foarte grele că această colaborare, această strategie comună a Partidului Democrat și cel al Socialiștilor a devenit evidentă. Pentru că foarte abil au folosit mai multe contraargumente. Atât PSRM cât și PD au încercat să se distanțeze unul de altul pentru a demonstra alegătorilor că nu au nicio legătură între ei, dar iată că vine această decizie care cred că este una atât de stupidă și atât de negândită pentru că această decizie în primul rând lovește în cetățenii care au votat. Acești doi care au elaborat această strategie au lovit în primul rând în ei însăși. Această decizie a fost ca și o mică repetiție înainte de alegerile parlamentare pentru că exact așa vor proceda și cu rezultatele pe circumscripțiile uninominale atunci când acest rezultat nu-i va satisface”, a spus Stela Jantuan.

Mai Mult. Unii sunt convinși că şantajul, jocurile de după culise rămân principalele reguli de joc în politica din Republica Moldova. , Socialiştii rămân un instrument comod în menţinerea „stabilităţii” şi puterii coordonatorului Plahotniuc, afirmă analistul politic Alexei Tulbure.

„Socialiștii au recunoscut prin candidatul său victoria domnului Andrei Năstase, l-au felicitat au tras planurile pe viitor, toate astea a fost articulate de domnul Ceban ca peste câteva zile să fie atacate rezultatele alegerilor de aceeași socialiști. Este evident că ei au acționat la indicația altcuiva, probabil a conducerii partidului democrat, la indicația lui Plahotniuc. Rezultatul pe decizia de ieri a Curții este rezultatul acestei cooperări între PD și PSRM. Așa acționează statul capturat și a avut dreptate Plahotniuc când a spus că într-un stat capturat opoziția nu poate câștiga alegerile și a dovedit foarte elocvent că așa și este. Altfel decât spectacol nu pot s-o numesc”, a explicat Alexei Tulbure.

Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică, iar purtătorul de cuvânt al șefului Președinției, Maxim Lebedinschi, a negat cele expuse de analiști și a declarat că astfel se vrea denigrarea imaginii lui Igor Dodon. El a mai spus că Dodon nu are nimic în comun cu alegerile din Chișinău.

Pe de altă parte, șeful președinției a postat pe Facebook un comentariu, în care scrie că ”are de-a face cu standarde duble și justiție selectivă din moment ce mandatul lui Andrei Năstase a fost declarat nevalid”. O reacție a demonstrat și socialistul Ion Ceban, care promite că va cere Curții de Apel să anuleze hotărârea instanței privind invalidarea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: