image
Sursa foto: jurnaltv.md

Val Butnaru: În RM există multe teme importante și personalități care trebuie să se regăsească în filme și literatură

În Republica Moldova există o sumedenie de teme importante pentru oamenii care locuiesc în acest spațiu care, din păcate, nu se regăsesc suficient nici în filme, nici în literatură, nici în teatru. Publicul din RM are nevoie de seriale bune, istorice, tematice, despre personalitățile noastre, ca să se regăsească și să învețe ceva din ele. Pentru aceasta este nevoie inclusiv de o politică de stat, ca să se investească în astfel de opere cinematogafice. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Vânturile, Valurile”, de scriitorul și moderatorul emisiunii Val Butnaru și invitatul Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova.

Val Butnaru a menționat că „Siberia din oase”, este una dintre puținele opere cinematografice care abordează tema deportărilor.

„Această temă începe să apară în cinematografia noastră, dar mie mi se pare că este abordată insuficient, că ar trebui să apară mult mai multe filme despre această pagină dramatică, tragică, din viața înaintașilor noștri”, a spus scriitorul.

Întrebat cum se raportează filmul nostru și cineaștii, regizorii, în special, la această temă și altele, extrem de importante pentru noi, Virgiliu Mărgineanu a menționat că „Siberia din oase” a fost un fenomen atunci când s-a lansat pentru că a fost practic primul film documentar cu elemente de ficțiune care a adus un număr foarte mare de spectatori în sălile de cinema.

„Lumea plătea să vadă un film documentar care nu este comedie. Comedia se vinde bine, dar spectatorului nostru îi place să vadă și filme istorice, filme despre tragediile noastre”, a punctat regizorul.

În context, Val Butnaru a observat că mulți oameni de artă de la noi, din păcate, în momentul în care se apucă de comedie, fie în teatru, fie în film, eșuează în bâlci, „în lipsă de regie și în tot ce este mai urât în artă”.

„Așa este, dar, din păcate, de multe ori anume aceste opere se bucură de atenția publicului. E rezultatul că nu avem un public educat care știe să facă diferența între un bun de calitate și un bun de care să râzi două minute”, a spus președintele Uniunii Cineaștilor.

Val Butnaru a propus în context ca Ministerul Culturii, UCM, să intervină, să finanțeze opere de calitate, care poate nu vor avea un succes comercial, dar vor face publicul să gândească și ar schimba ceva în sufletul omului.

„Există o sumedenie de teme importante pentru oamenii care locuiesc în acest spațiu și care nu se regăsesc nici în filme, nici în literatură, nici în teatru. Vorbeam anterior în cadrul emisiunii despre o mare personalitate științifică, literară, Ion Vasilenco, o persoană tragică, un disident pe timpul sovietic. Noi nu avem, nu producem filme pe calapodul american sau pe cel rusesc, despre marele personalități. Este un subiect la care mă gândesc de mult timp. Ca producție cinematografică mi se pare foarte ofertant acest fenomen. Imaginează-ți filmări din Siberia până în Moscova și până în Hâncești, unde îl duceau pe Radu să-l crească de mic copil, spre exemplu. Sau pe Mihai, mic, dus în Siberia, cânta la acordeon acolo, întoarcerea aici, formația „Noroc”, interzicerea, concertele lor fabuloase, absolut incredibile. Iată, un subiect de un serial de mare succes”, a spus Val Butnaru.

Virgil Mărgineanu i-a dat dreptate că RM nu are la momentul actual seriale bune, care ne-ar reprezenta. „Avem nevoie de seriale istorice tematice, despre personalitățile noastre, să ne regăsim, să învățăm ceva din ele și ca publicul să le aștepte. Neapărat trebuie să investim în astfel de opere cinematogafice. Moldova este plină de subiecte bune. Am avut oameni curajoși, demni, am avut perioade istorice dificile și de la care avem ce învăța. Aceste seriale trebuie finanțate și trebuie să existe și o poliică de stat în acest sens”, a conchis regizorul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: