image
Sursa foto: mediafax.ro

Uniunea Europeană a TRIPLAT lista neagră a paradisurilor fiscale; România a încercat să amâne votul

Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană au adoptat, marți, lista neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar, în ciuda dorinței României privind amânarea votului pentru luna mai, scrie Politico.

Prin votul de marți, numărul țărilor de pe listă a crescut de fapt de la cinci la 15. Astfel, lista jurisdicțiilor necooperante cu UE în scopuri fiscale cuprinde: Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ECOFIN, a declarat înaintea întrunirii că, cel mai probabil, Consiliul va amâna votul.

Potrivit sursei citate, miniștrii de finanțe din celelalte țări au fost „nedumeriți” de aceste afrimații, deoarece Consiliul convenise, de principiu, asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.

Din acest motiv, Eugen Teodorovici a rămas „complet izolat”, potrivit unui oficial ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Chiar și Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, „a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial pentru Politico.

Țările de pe această listă ar putea suferi restricții la fondurile europene și investiții de la Banca Europeană de Investiții. De altfel, țările membre UE au libertatea să impună propriile restricții împotriva țărilor de pe această listă.

Într-un comunicat de presă de pe site-ul Ministerului de Finanțe, nu apare detaliul amânării votului. „Aceste jurisdicții nu au pus în aplicare angajamentele pe care și le-au asumat față de UE până la termenul convenit”, se subliniază în comunicatul citat de Digi24.

Deputatul PNL Florin Câțu afirmă, miercuri dimineață, că în toamna anului trecut, premierul român Viorica Dăncilă a avut vizite oficiale în două dintre aceste țări: Emiratele Arabe Unite (octombrie 2018) și Oman (noiembrie 2018).

„Subminează guvernul României securitatea și stabilitatea UE?”, a întrebat el, într-o postare pe Facebook.

„Ieri la Bruxelles, în cadrul întâlnirii ECOFIN, s-a votat lista NEAGRĂ a paradisurilor fiscale prin care, pe lângă optimizare fiscală, spălare de bani, se finanțează și activități teroriste. Un dosar care a fost pregătit de ani buni și acum este la final. Pe listă au fost introduse Oman și EAU. România prin ministrul de finanțe Teodorovici a făcut looby să se amâne votul pe această listă. O atitudine care a fost imediat taxată de ceialalți miniștri din ECOFIN care nu înțeleg de ce ar susține România interesele acestor țări. România a fost umilită și a rămas izolată în ședința ECOFIN, singurul vot în favoarea paradisurilor fiscale și a tot ce înseamnă acestea”, a adăugat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: