image
Sursa foto: reporterntv.ro

Două cazuri de rujeolă, confirmate în RM; Bolnavii s-au aflat o perioadă în afara ţării

Două cazuri de import de rujeolă au fost confirmate în capitală, în luna curentă, anunţă reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Primul caz a fost confirmat pe 8 mai, la un bărbat de 33 ani, șofer la un autocar de pasageri, care făcea curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj.

Al doilea caz a fost confirmat la sfârșitul săptămânii trecute, la o tânără de 21 ani din Chișinău. Pacienta s-a îmbolnăvit pe 3 mai, când se afla în regiunea Vinița, Ucraina.

Medicii spun că persoanele care au fost în contact direct sunt luate sub supraveghere medicală, iar fratelui și soțului bolnavei li s-a administrat câte o doză de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei.

Potrivit informaţiilor, situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în Ucraina și România.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat 12.991 de bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat, iar în ultima săptămâna au mai fost înregistrați 192 bolnavi prin rujeolă, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași.

În Ucraina, pe parcursul anului curent au fost înregistrați 12.824 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 24.04 – 02.05.2018 - 1.143, dintre care 595 adulți și 548 copii.

În ultima perioadă, cea mai afectată prin rujeolă este regiunea Ivano – Francovsc. O morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia. Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care însă poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: