image
Sursa foto: Hepta

STUDIU: Lumea se îndreaptă spre o încălzire dezastruoasă de peste 2,4 grade Celsius

Acest lucru ar depăşi cu mult limita superioară de 2C, care, conform Acordului de la Paris, ar trebui să rămână „cu mult sub” 2C, precum şi limita mult mai sigură de 1,5C, care a fost stabilită în cadrul discuţiilor de la Cop26.

La acest nivel, fenomenele meteorologice extreme – creşteri ale nivelului mării, secetă, inundaţii, valuri de căldură şi furtuni mai puternice – ar provoca distrugeri pe tot globul.

Estimarea contrastează puternic cu previziunile optimiste publicate săptămâna trecută, care sugerau că încălzirea ar putea fi menţinută la 1,9C sau 1,8C, în urma angajamentelor anunţate în cadrul negocierilor, aflate acum în a doua săptămână şi programate să se încheie în acest weekend.

Acele estimări se bazau pe obiectivele pe termen lung stabilite de ţări, inclusiv India, al treilea mare poluator din lume, care îşi propune să atingă un nivel zero de emisii nete până în 2070.

În schimb, evaluarea sumbră a unei creşteri de 2,4C, realizată de Climate Action Tracker (CAT), cea mai respectată coaliţie de analiză climatică din lume, s-a bazat pe obiectivele pe termen scurt ale ţărilor pentru următorul deceniu.

Conform promisiunilor făcute la Glasgow, emisiile vor fi de două ori mai mari în 2030 decât ar trebui să fie pentru a nu depăşi 1,5C, a constatat CAT. Oamenii de ştiinţă au avertizat că, dincolo de 1,5C, unele dintre daunele aduse climei Pământului vor deveni ireversibile, notează AlpehNews.

Analiştii au constatat, de asemenea, o prăpastie între ceea ce au declarat ţările că vor face în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră şi planurile lor din realitate. Dacă se iau în considerare politicile şi măsurile actuale, şi nu doar obiectivele, încălzirea ar creşte la 2,7C, conform analizei CAT.

Cele 197 de părţi la Acordul de la Paris din 2015 au fost rugate să vină la Glasgow cu două obiective: un obiectiv pe termen lung de a ajunge la zero emisii nete la nivel global în jurul jumătăţii secolului şi planuri naţionale pe termen mai scurt, care fixează reducerea emisiilor până în 2030. Oamenii de ştiinţă spun că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu aproximativ 45% în acest deceniu pentru ca temperaturile globale să nu depăşească 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale.

Prima săptămână a discuţiilor din cadrul Cop26 a fost dominată de o avalanşă de anunţuri, inclusiv angajamente privind conservarea pădurilor, finanţarea sectorului privat pentru energie curată şi eliminarea treptată a cărbunelui de către ţări. Ulterior, ţările au părut să revină asupra unor angajamente sau au simţit nevoia să le clarifice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: