image
Sursa foto: Report.md

„Atacul în adresa ambasadorului Michalko, o diversiune; Șor și PSRM par preocupați să controleze instituțiile statului”

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu ambasadorul UE în RM, Peter Michalko, și cere partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice.

În opinia societății civile, atacul în adresa ambasadorului UE este o diversiune.

„Partidul ȘOR, prin deputatul-fugar Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au lansat recent atacuri la adresa Ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon. Cele două partide îi reproșează diplomatului european diverse luări de poziție pe care acesta le-a avut și invocă o așa-zisă încălcare de către acesta a „suveranității” țării. În realitate, este vorba de o diversiune: atât partidul ȘOR cât și PSRM par mai degrabă preocupați să-și asigure ei o putere suverană de a controla instituțiile statului, în pofida faptului că au pierdut sprijinul electoratului”, se spune în declarație.

Amintim că Ilan Șor a lansat un val de acuzații dure la adresa ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. Potrivit lui Șor, diplomatul își dorește, nici mai mult, nici mai puțin, să ”preia controlul total asupra Republicii Moldova”. Șor a reacționat astfel, după ce ambasadorul european a declarat recent că este îngrijorător când „persoane implicate în frauda bancară decid în ceea ce privește formarea Guvernului”.

Și PSRM și-a exprimat nedumerirea după ce Peter Michalko a declarat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt controversate și au împins țara înapoi.

Ieri, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE au emis o declarație comună prin care respig recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori lansate de PSRM și deputatul fugar Ilan Șor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: