image
Sursa foto: insider.com

Jumătate de milion de rechini ar putea fi omorâți pentru producerea vaccinului anti-COVID

O organizație pentru mediu avertizează că peste jumătate de milion de rechini ar putea fi omorâți pentru a colecta suficient scualen, un compus organic necesar în producerea vaccinului anti-COVID.

Ficatul rechinilor produce scualen, un ulei natural care intră în componența mai multor vaccinuri candidate pentru a contracara coronavirusul. În prezent, este folosit ca adjuvant, adică sporește acțiunea vaccinului și conduce la intensificarea răspunsului sistemului imunitar. Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline folosește compusul organic în producerea de vaccinuri antigripale.

După calculele specialiștilor, pentru a extrage o tonă de scualen, sunt necesari trei mii de rechini. ONG-ul „Aliații Rechinilor” din California susține că pentru a obține o doză de ser anti-COVID, 250 de mii de rechini ar trebui sacrificați. Iar dacă pentru imunizarea populației vor fi necesare două doze, atunci numărul se dublează, scrie Biziday.

Stefanie Brendl, fondator „Aliații Rechinilor”, a declarat: „Recoltarea a ceva de la un animal sălbatic nu va fi niciodată o variantă sustenabilă, mai ales când vorbim despre un prădător de top care nu se reproduce în număr mare. Sunt multe necunoscute legate de cât va dura pandemia. Dacă vom folosi această variantă, numărul de rechini sacrificați ar putea fi foarte mare, an de an”.

Trei milioane de rechini sunt omorâți anual pentru a obține scualenul folosit și în industria cosmeticelor și pentru uleiurilor de mașină, conform calculelor specialiștilor. Pentru a nu decima populația de rechini, cercetătorii testează o alternativă produsă din trestie de zahăr fermentată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: