image
Sursa foto: novostipmr.com

Osemintele a cel puţin patru oameni au fost găsite în cetatea Tiraspol

Osemintele a cel puţin patru oameni au fost găsite în cetatea Tiraspol. Potrivit specialiştilor, cel mai probabil, este vorba despre victimele represiunilor politice din perioada sovietică.

Mai ales că nu este prima descoperire de acest fel, făcută de-a lungul anilor, și se știe că în acel loc își dorm somnul de veci, în gropi comune, sute de oameni împușcați în anii 30 ai secolului trecut. 

Rămăşiţele umane au fost găsite în timpul unor săpături arheologice, care se desfăşoară în zona turnului „Sfântul Vladimir” al fortificației.

La ele participă voluntari și profesori ai Universității „Taras Șevcenko” din Tiraspol. Istoricii spun că în același loc ar mai putea fi osemintele a încă aproximativ 130 de victime, împușcate în anii 1937 - 1939, când regiunea transnistreană se afla deja în componența URSS.

De menționat că, în același loc, în iunie 2017, au fost depistate osemintele altor peste 200 de victime ale represiunilor staliniste. Atunci, alături de oase au fost găsite gloanțe și tuburi de cartușe. În total, însă, de când se fac cercetări arheologice în cetatea Tiraspol, au fost descoperite osemintele a 900 de persoane.

Săpăturile continuă pentru că specialiștii spun că ar fi vorba despre mult mai multe victime împușcate de NKVD-ul sovietic. Amintim că, recent, și în parcul „Valea Morilor” din Chișinău, câțiva muncitori au descoperit mai multe oseminte. Istoricii spun că și în acest caz este vorba despre victimele NKVD-ului pentru că pe acel loc s-a aflat sediul structurii de represiune a regimului sovietic, unde au fost masacrați sute de deținuți politici.

Dosarele victimelor NKVD-ului și KGB-ului, inclusiv cele de la Tiraspol, sunt păstrate în Chișinău, la Arhiva Națională, la Serviciul de Informații și Securitate, precum și la Ministerul de Interne. Ele au început să fie desecretizate în anul 2010. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: