image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Andrei Năstase: „Suntem împinși de Plahotniuc să ne apărăm democrația în stradă” // Interviu

În urma deciziei Curții Supreme de Justiție privind anularea alegerilor din mun. Chișinău, tot mai multă lume nemulțumită se întreabă ce va urma? I-am cerut un interviu primarului ales al mun. Chișinău, Andrei Năstase, președintele PPDA, să ne spună care sunt planurile Comitetului de Rezistență Națională și să ne ofere detalii despre culisele în care a adoptat judecătoarea Rodica Berdilo decizia privind anularea alegerilor.

- Stimate Domnule Andrei Năstase, de ce trebuie să vină cetățenii la protestul de duminică, 1 iulie? Ce își propune să facă Comitetul de Rezistență Națională după acest protest de duminică?

Înainte de a răspunde la întrebările Dvs., este important să conștientizăm împreună că, după anularea definitivă a alegerilor pentru primăria capitalei, Republica Moldova și toată societatea se află deja într-o altă realitate. Am spus și o mai repet: Plahotniuc instaurează sub ochii noștri o dictatură de tip mafiot. Acest tip de dictatură va fi orientat în continuare spre jefuirea și sărăcirea populației, distrugerea economiei naționale, alungarea cetățenilor din țară, slăbirea capacităților de funcționare a statului, încălcarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale și alte acțiuni criminale. Însă „noutatea” acestei dictaturi va fi, de acum încolo, sfidarea cinică, brutală, fără precedent a reperelor fundamentale ale unei democrații, în primul rând, a votului cetățenilor, care reprezintă expresia suveranității naționale. Plahotniuc, prin decizia justiției sale de buzunar, a comis cea mai mare crimă împotriva poporului, care este uzurparea puterii de stat, anulând în mod cinic voința cetățenilor. A doua „noutate” a acestei dictaturi va fi exprimată prin izolarea internațională a țării noastre. După tot PR-ul legat de apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iată că Plahotniuc a anulat, de facto, nu doar Constituția Republicii Moldova, nu doar Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, ci și Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, iar reacțiile critice ale oficialilor europeni, cum ar fi cea a Comisarului european pentru politica vecinătății, Johannes Hahn, exprimă adevărata atitudine a demnitarilor europeni față de abuzurile lui Plahotniuc.

În ceea ce privește protestele, această formă de exprimare a voinței cetățenilor este un instrument pe care avem nu doar dreptul, ci și obligația să-l folosim. Efectele acestei forme de protest vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestează împotriva regimului. Îi înțelegem bine și pe cei care spun că există „riscul istovirii potențialului protestatar al oamenilor”. Acestor oameni le-aș spune următoarele: apărarea democrației este o luptă de fiecare zi, care, din păcate, poate lua timp. În realitate, suntem împinși de Plahotniuc să ne apărăm democrația și suveranitatea poporului nu doar la urnele de vot, ca într-o democrație, așa cum am făcut și noi la aceste alegeri, ci în stradă. Odată ce Plahotniuc a încălcat flagrant drepturile cetățenilor și a eliminat efectele votului, sfârșitul acestui regim va avea loc prin proteste, în stradă. Altă soluție, cel puțin în acest moment, nu există. Însă aș vrea să accentuez un lucru fundamental: acum, în acest moment, totul depinde de absolut fiecare cetățean în parte. Personal, sunt gata să lupt până la capăt. Și încă ceva, și anume despre efectul ultimului protest, din 24 iunie. Reacțiile dure de la Bruxelles și din alte capitale ale lumii ar fi fost estompate, dacă nu s-ar fi conștientizat dimensiunea, tăria și forța protestului nostru, al opoziției pro europene și antioligarhice consolidate, susținute de societatea civilă și cetățeni.

Referitor la acțiunile noastre ulterioare, analizăm mai multe opțiuni, printre care: proteste non-stop în fața celor mai importante instituții ale statului, inclusiv până la nesupunere civică, blocarea periodică a străzilor pentru a transmite semnale tuturor cetățenilor despre necesitatea solidarizării, organizarea unor ample proteste cu implicarea Diasporei, efectuarea unor demersuri pentru a cere declararea lui Plahotniuc persona non-grata în statele UE, solicitarea aplicării sancțiunilor internaționale cu caracter individualizat pentru Plahotniuc, dar și pentru judecătorii care au contribuit la uzurparea puterii de stat. Există și alte strategii pe care însă nu le putem declara în momentul de față.

- În cadrul conferinței de presă de miercuri ați menționat că decizia emisă de către judecătoarea Rodica Berdilo ar fi fost elaborată de o persoană din anturajul lui Mihai Poalelungi. Ați putea să ne oferiți detalii?

Am fost informați despre acest fapt chiar din interiorul echipei lui Plahotniuc. Este o informație care nu ne-a uimit deoarece este știut că Poalelungi și Druță sunt reprezentanții direcți ai lui Plahotniuc în fața judecătorilor atunci când este vorba de luarea unor decizii în interesul său personal. Majoritatea judecătorilor nici nu l-a văzut vreodată pe Plahotniuc, însă legătura criminală între ei are loc prin intermediul acestor doi așa-ziși magistrați.

- Ați declarat de asemenea că ați identificat o cale de a acționa Republica Moldova la CEDO. Ce contați să obțineți prin acest demers?

Este adevărat, și chiar în aceste zile pregătim materialele necesare, elaborăm cererea și o motivăm sub aspectul încălcării flagrante a drepturilor fundamentale ale omului. Ce anume vom invoca, la ce articole ale Convenției vom face trimitere, Plahotniuc și ciracii săi vor afla atunci când vor trebui să răspundă la CEDO cu o referință din partea guvernului. Nu vor putea scăpa cu un simplu sms. Asigur alegătorii noștri că mă voi bate nu atât pentru mandatul meu obținut în mod legal și corect, cât pentru fiecare vot al lor, pentru ca nimeni și niciodată să nu atenteze la ceea ce are mai sfânt o democrație – dreptul de a alege și a fi ales al oamenilor.

NADEJDA ROSCOVANUNADEJDA ROSCOVANU

- Ați lansat un apel pentru avocații din Republica Moldova, aveți un mesaj pentru procurori și judecători?

Aș vrea să le amintesc procurorilor, judecătorilor și tuturor celor care servesc acest regim un lucru pe care ei îl cunosc, dar nu-l conștientizează: răspunderea penală este una individualizată. Să țineți minte că Plahotniuc va răspunde penal doar pentru crimele sale și acestea sunt destule. El nu va răspunde penal și pentru ilegalitățile pe care le-ați comis dumneavoastră. Pentru ceea ce ați făcut ilegal veți răspunde în mod individual. Din acest motiv, dacă doriți să vă regăsiți într-o Moldovă a viitorului, într-o țară liberă cu instituții funcționale în care să activați și să vă realizați personal și profesional, mai aveți acum posibilitatea să treceți de partea poporului și să nu executați ordinele ilegale. Dacă însă veți continua să executați ordinele ilegale, veți răspunde nu doar penal pentru ceea ce ați comis, dar veți cădea și sub incidența sistemului de lustrație. În acest sens aș vrea să vă amintesc că lustrația clasei politice și a sistemului de stat va reprezenta o modalitate complementară de a elimina din viața politică și din organele de conducere ale statului a persoanelor care, în virtutea funcțiilor ocupate, au contribuit direct la uzurparea și menținerea regimului criminal al lui Plahotniuc, au participat la distrugerea mecanismelor statale legale, democratice, fapte care au dus la capturarea instituțiilor statului.

Scopul principal al lustrației va fi neadmiterea acestor persoane în funcții publice și de demnitate publică, care prin acțiunile lor au susținut ilegal regimul criminal al lui Plahotniuc la guvernare, făcând parte din aparatul represiv al regimului.

- Comitetul de Rezistență Națională își propune cooptarea mai multor segmente de alegători – stataliști, unioniști, alolingvi etc. Este posibil acest lucru la modul practic?

În acest moment există doar două opțiuni: fie consolidăm întreaga societate pentru a restabili democrația și a-l împiedica pe Plahotniuc să instaureze definitiv dictatura, fie rămânem divizați în continuare și îi permitem lui Plahotniuc să aplice schemele de tip mafiot, sub acoperirea statului polițienesc, captiv și dictatorial. Occidentul ne poate ajuta, și o va face cu certitudine, însă, fără rezistența internă și a Diasporei, eforturile europenilor vor avea un mai mic efect și impact!

După cum am spus mai sus, în acest moment totul depinde doar de noi, iar în fața părinților și copiilor noștri avem datoria să luptăm până la capăt.

Interviu realizat de Ilie Gulca

Noutăţile partenerilor

comentarii: