image
Sursa foto: jurnal.md

Dragoș Tudorache: UE nu va abandona Republica Moldova în această iarnă

Uniunea Europeană pregătește o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova, însă deocamdată nu se știe care va fi componenta de grant și care va fi cea de împrumut. O spune raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache.

Potrivit oficialului, Bruxelles-ul nu va abandona Republica Moldova în această iarnă, acordându-i sprijin financiar și expertiză în vederea depășirii crizei energetice, notează IPN.

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, spune că Uniunea Europeană examinează acum soluții pe termen mediu și lung pentru a ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de alimentare cu gaze naturale și să învețe să gestioneze eficient astfel de crize energetice.

„Și aici Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova, mă refer la expertiză, ca să învețe să joace pe piața liberă a gazelor. Deja sunt experți europeni care au intrat în contact cu omologii lor din Republica Moldova pentru a ajuta cu expertiză. Și bineînțeles, găsirea unor soluții de stocare. Orice țară care folosește gazul are nevoie de capacitate de stocare, tocmai pentru a trece peste perioadele dificile prin care trece Moldova acum”, a spus europarlamentarul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, oficialul spune că soluția pe termen scurt pe care Uniunea Europeană o poate oferi Republicii Moldova este alocarea fondurilor, astfel încât țara noastră să procure, până la identificarea unui consens cu Gazprom, gaze naturale de pe piața internațională și să ajute cetățenii să facă față facturilor mari.

„Negocierile sunt avansate și pentru o nouă asistență macrofinanciară, se discută cât din această asistență să fie grant și cât împrumut. Pentru că este clar că aceste 60 de milioane nu acoperă nici pe departe nevoia Republicii Moldova de a trece peste iarnă. În România suntem într-o plină criză politică ce face ca dialogul dintre cele două guverne să nu se bazeze pe niște piloni foarte solizi, dar Guvernul interimar de la București este angajat și au avut loc discuții serioase pentru găsirea unor soluții. Nici România nu stă foarte bine la capitolul stocuri, însă și România trebuie să depună efort pentru a ajuta Republica Moldova, folosind gazoductul care, iată, a devenit complet funcțional”, a punctat Tudorache.

Recent, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova asistență financiară neramburasabilă în valoare de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: