image
Sursa foto: republic.ru

Kremlinul loveşte opoziţia cu razii nocturne înaintea unui protest pentru alegeri libere; Alexei Navalnîi, din nou arestat

Poliţia din Moscova a percheziţionat locuinţele candidaţilor din opoziţie şi a organizat interogatorii miercuri noaptea, la câteva zile înainte de un protest masiv care cerea alegeri libere.

Tot aseară a fost arestat, din nou, Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei ruse şi critic al Kremlinului. Acesta a primit mandat de arest pentru 30 de zile de închisoare pentru că, în urmă cu o zi, a solicitat organizarea unui miting major, potrivit Deutsche Welle. Arestarea sa are loc în contextul în care aliaţi ai lui sunt vizaţi de o investigaţie penală.

Navalnîi, care luptă împotriva corupţiei din sânul Kremlinului, a declarat, într-un material video postat pe Instagram, că poliţia l-a ridicat din faţa apartamentului său din Moscova în timp ce se pregătea să alerge.

„Oamenii au dreptate când spun că sportul nu este întotdeauna bun pentru sănătate”, a glumit Navalnîi, în vârstă de 43 de ani. „Am fost arestat şi acum mă aflu la o secţie de poliţie îmbrăcat în pantaloni scurţi”, a mai spus Navalnîi.

Candidaţii opoziţiei au organizat proteste aproape zilnice în centrul Moscovei în ultima săptămână, după ce Kremlinul le-a interzis participarea la alegerile locale din septembrie.

Oficialii autorităţii electorale declară că opoziţia nu a reuşit să obţină suficiente semnături de la alegători pentru a participa. Candidaţii opoziţiei, la rândul lor, resping acuzaţiile şi declară că au fost blocaţi.

În primele ore ale zilei de joi, poliţia a percheziţionat patru locuinţe ale candidaţilor opoziţiei din Moscova şi a chemat pe alţi câţiva alţii la interogatorii nocturne, scrie Epochtimes.

Lyubov Sobol, unul dintre candidaţii blocaţi, a declarat că a refuzat să apară la interogatoriu după ce a primit un apel din partea procurorilor, miercuri seara.

Activistul anti-corupţie Ivan Zhdanov a refuzat să răspundă la întrebările poliţiei, invocând dreptul constituţional de a nu depune mărturie împotriva propriei persoane.

Dmitri Gudkov, politician din opoziţie, al cărui apartament a fost percheziţionat de poliţie miercuri noaptea, a declarat că poliţia a confiscat mai multe calculatoare şi stickuri USB.

Politicianul Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut critic al Kremlinului, a fost condamnat cu o oră înainte de raiduri la 30 de zile de închisoare. Alţi patru activişti din opoziţie au primit de asemenea diverse condamnări cu închisoare.

În ultimele câteva săptămâni, capitala rusă a fost marcată de proteste împotriva deciziei Moscovei de a bloca candidaţi ai opoziţiei să participe la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul „parlament” local).

Peste 20.000 de persoane au participat la protestul din weekendul trecut şi Navalnîi a cerut organizarea unui protest chiar mai mare pentru această sâmbătă în faţa primăriei capitalei Rusiei.

Autorităţile electorale au declarat că au blocat un anumit număr de politicieni independenţi ai opoziţiei şi activişti locali, acuzându-i că au falsificat semnături pentru a putea participa la alegeri. În Rusia, candidaţii din afara marilor partide parlamentare trebuie să adune semnături pentru a putea fi aleşi.

Candidaţii blocaţi susţin că mişcarea este pur şi simplu una politică.

O mare parte a opoziţiei doreşte schimbarea lui Serghei Sobianin, un susţinător declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a numit primar al Moscovei în 2010.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: