image
Sursa foto: privesc.eu

Unul dintre deputații aleși duminică are antecedente penale

Unul dintre deputații noi aleși la 20 octombrie, socialistul Vitalii Evtodiev, a fost cercetat penal pentru falsificarea unei expertize. Ultima decizie în acest dosar a fost luată anul trecut de Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat, doar că nu a ispășit nici o pedeapsă, întrucât infracțiunea s-a prescris. Deputatul nu vrea să comenteze această cauză penală, spunând că însăși durata examinării în instanțe a acestui dosar ar vorbi despre multe.

Vitalii Evtodiev a fost ales duminică deputat pe circumscripția uninominală nr. 48, destinată locuitorilor din regiunea transnistreană. A candidat și la alegerile din luna februarie 2019, însă atunci învingător pe această circumscripție a ajuns Viorel Melnic, care, între timp, s-a retras din Parlament,.

In baza de date a Curții Supreme de Justiție (CSJ) figurează cel puțin două hotărâri definitive, din care reiese că, la 8 octombrie 2012, Vitalii Evtodiev a fost recunoscut vinovat de falsificarea unui raport de expertiză în construcții (art. 312 Cod penal). S-a întâmplat în anul 2007, când activa în funcția de expert judiciar la Centrul Național de Expertize Judiciare din cadrul Ministerului Justiției și a expertizat, în cadrul unei urmăriri penale, modul cum a fost reconstruit cinematograful ”Flacăra” din Chișinău, scrie portalul Moldova Curată.

„În cadrul urmăririi penale pe cauza penală nr.2007978004, executând expertiza tehnică inginerească și de evaluare a construcției, prin raportul de expertiză nr.1643 din 12.12.2007, a prezentat concluzii false privind reconstruirea cinematografului „Flacăra” din mun.Chișinău”, se spune in Hotărârea CSJ. In document se arată că Vitalii Evtodiev ar fi exclus intenționat din raportul de expertiză lucrări efectuate cu valoarea de 1 305 774 lei.

Dosarul a parcurs prin instanțe o cale de 6 ani – din 2012 până in 2018. Intr-un final, CSJ a lăsat în vigoare sentința primei Instanțe – Judecătoria Buiucani – și confirmată de Curtea de Apel Chișinău, care l-au recunoscut vinovat, dar nu l-au atras la răspundere, întrucât survenise termenul de prescripție a infracțiunii.

Compania de construcții ”Magic V.S.”, care apare ca parte vătămată în dosar, l-a dat ulterior în judecată pe Evtodiev, cerând să-i fie achitată suma de 813 910 lei, care ar constitui prejudiciul adus firmei. S-a ajuns și până la faptul că instanța a pus sechestru pe bunurile lui Evtodiev, însă, printr-o hotărâre definitivă a CSJ, pretențiile au fost respinse, iar sechestrul – ridicat.

Am încercat să-i găsim pe administratorii companei ”Magic V.S.”, însă am aflat că din anul 2015 întreprinderea se află în procedură de faliment și nicăieri nu am găsit afișate datele de contact.

Solicitat de Moldova Curată, Vitalii Evtodiev a spus că nu are ce comenta: ”De unde ați luat informația asta, acolo și întrebați tot ce vreți să știți. Ce comentarii pot să am? Cei care m-au învinuit, las’ să mă învinuiască, ei probabil deja au plecat din procuratură, care au ținut acest dosar 10 ani, uitați-vă cât a durat și veți înțelege totul. A fost altă conducere, alte timpuri...”

Vitalii Evtodiev este inginer-constructor și până acum a activat în funcția de expert tehnic în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții. El este și unul dintre fondatorii acestei firme. În declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală pentru parlamentarele din februarie 2019, el arată că în ultimii doi ani a avut dividende de la această companie în sumă de 465 de mii de lei. Soția sa, tot din dividende, a obținut o sumă similară. Vitalii Evtodiev mai indica atunci faptul că familia sa deține două mașini – un Audi Q7, de 15 mii de euro și o Toyota Camry, de la 10 mii euro.

In anul 2016 Evtodiev a donat in fondul electoral al lui Igor Dodon, care candida atunci la funcția de președinte, 65 de mii de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: