image
Sursa foto: europa.eu

Comisar european, despre criticile aduse instituțiilor UE: „Mereu e mai ușor pentru politicieni să dea vina pe Bruxelles”

Comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, se află în Romania unde urmează să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar. Oficialul a comentat, într-un interviu pentru Digi24, tonul folosit de politicieni referitor la UE.

„Este întotdeauna mai ușor pentru politicieni să dea vina pe „Bruxelles" sau pe instituţiile europene. Această metodă nu este una nouă, este luată din modul de lucru al altor lideri care au încercat o abordare mai autoritară. Să dea vina pe cineva sau ceva care este departe, într-o oarecare măsură străin. Acest fapt trădează o mare neînțelegere, și anume, că UE suntem „noi”. Suntem uniți printr-un set de reguli și valori comune care ne-au ajutat să devenim un model de libertate și prosperitate. Ce mă liniștește este faptul că majoritatea românilor continuă să aibă o percepție pozitivă asupra Uniunii Europene", a spus comisarul european.

Oficialul a mai menționat că guvernele României de până acum au făcut progrese până în ianuarie 2017, de atunci fiind înregistrați pași înapoi.

„Guverne românești successive au făcut progrese în ultimii 10 ani și, în ianuarie 2017, eram de altfel destul de aproape de linia de sosire. Din păcate în ultimul an, pașii înapoi au inversat mare parte din progresul atins înainte. Acum totul se află în mâinile guvernului român. Suntem foarte transparenți în ceea ce ne dorim: ne dorim un sistem judiciar independent pe care oamenii să se poată baza și în al cărei verdict să aibă încredere. Vom continua să urmărim îndeaproape toate modificările și să evaluăm situația înainte de finalul mandatului acestei Comisii. Avem nevoie ca schimbările să aibă loc rapid. (..) Când România a intrat in UE, a făcut o serie de promisiuni în fața Uniunii Europene de a-și îmbunătăți sistemul judiciar și de a intensifica lupa împotriva corupției. Nu în beneficiul UE, ci pentru cetățenii săi. Aș vrea să încurajez Guvernul să își onoreze acest angajament în fața UE și a cetățenilor ei. Să închideți acest capitol care creează atât de multe tensiuni fără a fi necesare și să începem să lucrăm împreună pentru a consolida Uniunea noastră”, a completat oficialul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: