image
Sursa foto: europalibera.org

„Schimbarea nu se face în 100 de zile; Este nevoie de ani, pentru că 28 de ani s-a distrus, s-a demolat totul”

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care a întreprins o vizită la Chișinău, a spus că alianța ACUM-PSRM este foarte bine văzută la Bruxelles și că în 100 de zile nu poți să reformezi o țară care de-a lungul timpului a fost în mâinile oligarhilor. El a mai declarat că în 100 de zile cu noua administrație nu pot fi rezolvate toate problemele, dar lucrurile merg într-o direcție foarte bună, pentru că fondurile europene care au fost suspendate până în prezent vor ajunge în Republica Moldova. Ce cred cetățenii despre 100 de zile ale actualei guvernări, aflați într-un amplu reportaj marca Europa Liberă.

Oamenii de la Șoldănești spun că de mai mulți ani trăiesc într-o lume în care nedreptatea și inegalitățile au crescut simțitor. Așa se explică și de ce mii și mii de cetățeni își caută rostul în străinătate. Localnicii manifestă un optimism relativ în ceea ce privește viitorul evoluțiilor copiilor lor. Puțini sunt cei care mai pun preț pe ceea ce zic politicienii. Moldova lor de vis este o Moldovă în care politicul și instituțiile statului ar face ceva pentru oameni. Iată răspunsurile lor la întrebarea cum apreciază activitatea Guvernului Sandu la 100 de zile de mandat.

Europa Liberă: Se împlinesc 100 de zile de când a fost transferul de putere de la democrați la cei din PSRM și Blocul ACUM. Ce notă le dați?

– „Eu le dau nota 10, fiindcă eu pe dânșii îi iubesc, că ei sunt pe calea europeană și eu sunt tot pe calea europeană.”

Europa Liberă: Dar ce îi unește astăzi pe socialiști și pe cei din Blocul ACUM?

– „Socialiștii pretind mai mult să fie cu Rusia și noi pretindem cu Uniunea Europeană. Dodon zice că și el e tot cu europenii, dar totuși el mai mult ține la ruși; el și-a luat angajamentul că el o să rezolve problema cu gazul. Sper și eu că o să se ieftinească puțin.”

– „Trăim, economisim, iaca, kuliokul (pachetul) îi gol. Iaca cum ne descurcăm – vedem, dar nu cumpărăm. Îi criză. Am niște datorii și dacă le dau, nici pâine n-am pe ce-mi lua. Vă spun cinstit că mi-am luat frigider și am dat 6.000 de lei, că-mi trebuia, căci mâncarea se strică, măcar ceea ce am. Și-i greu, trebuie s-o iau într-o parte, că nu-mi ajung bani.”

Europa Liberă: Dvs. ce credeți despre această majoritate care guvernează astăzi, PSRM și ACUM?

– „Nu știu, că ei obeșcesk (promit), dar nimic nu se împlinește, da’ lume o rămas puțină pe aici și trăiesc în criză.”

– „Iaca, ei luptă să caute miliardul și nu-l găsesc încă. D-apoi ce-i așa de ușor să găsești miliardul acela după atâția bandiți?”

– „Parcă nu vedem nimic schimbări, mai ales pentru oamenii de la sate îi foarte greu. Totul îi scump pe piață și când stai și te uiți că vinzi un litru de lapte și cât muncești pentru dânsul, ca să-ți cumperi altceva ce-ți mai trebuie în gospodărie...”

Europa Liberă: Iată se împlinesc 100 de zile de când s-a creat acest parteneriat PSRM-ACUM. Au mai mult ceea ce îi unește sau ceea ce îi deosebește?

– „Parcă au ei și ceva ce-i unește, dar parcă mai mult ce-i deosebește. Trebuie să fie locuri de lucru, să nu plece tinerii din țară, fiindcă rămân bătrânii, n-are cine-i ajuta și se confruntă cu foarte multe greutăți. În al doilea rând, ar trebui să fie scăzute prețurile sau majorate salariile și pensiile ca lumea să poată trăi. Trebuie să fie lichidate sărăcia, corupția, minciuna și nedreptatea și trebuie să fie prețuită și munca țăranului.”

– „Și trebuie să fim și cu Estul, și cu Vestul.”

– „Ar fi mai bine să se apropie de Uniunea Europeană, că mai bine trăiesc țările europene.”

– „E un haos la noi la momentul de față, pentru că au rămas doar cei de vârsta a treia și a patra, în rest, toți pleacă și nu pleacă de zile bune.”

Europa Liberă: Transferul acesta de putere nu alimentează cu speranțe cetățenii?

E un termen foarte scurt și oamenii încă nu simt nimic...

– „Încă nu se simte, e un termen foarte scurt și oamenii încă nu simt nimic.”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la guvernare?

– „Trebuie să-i facă condiții omului pentru a-și câștiga existența, nu să stea cu mâna întinsă pentru a câștiga un bănuț.”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns la această disperare?

– „Off... De ce s-a ajuns? Pentru că s-a furat foarte mult, ca în codrul mare. De fapt, și codrii s-au furat.”

Europa Liberă: Ce-i mai unește pe socialiști și cei din Blocul ACUM în continuare?

– „Viziunile lor sunt diferite. Dacă Blocul ACUM într-adevăr așa după cum vorbesc le și înfăptuiesc e un mare pas înainte, dacă e doar de fațadă – se pierde toată încrederea, minimumul de încredere care a mai rămas se pierde și acela. De alegeri anticipate e prea devreme, pentru că se cheltuiesc foarte mulți bani din bugetul statului; s-au plătit 80 de milioane, acum vom avea locale - din nou milioane. Cred că e necesar încă timp ca să se aleagă grăsimea de apă, ca oamenii să perceapă care și unde vrea să meargă, care și cu cine e, pentru ca oamenii să vadă că într-adevăr se face ceva pentru ei.”

Europa Liberă: Dar pentru Dvs. o adevărată schimbare ce înseamnă?

– „Locuri de muncă. Asta înseamnă nădejde în viitor pentru copii. Și medicina, și învățământul, și justiția, și poliția, absolut tot să se vadă că se lucrează în favoarea omului și nu în favoarea buzunarului celui care este cu puterea în mână. Sunt foarte multe lucruri de schimbat și noi vedem că sunt foarte multe piedici, foarte multe obstacole, dar noi înțelegem că nu se face în 3 luni, nu se face în 100 de zile, este nevoie de ani de zile, pentru că 28 de ani s-a distrus, s-a demolat totul, s-a furat toată averea țării.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă Guvernul, în primul rând, acum?

– „Problema principală la Guvern trebuie să fie aceea ca viața cetățeanului să se schimbe esențial.”

Europa Liberă: Și ce așteptări aveți de la Maia Sandu, de la Cabinetul său de miniștri?

– „Așteptări? Trebuie să lucrăm calumea, conștiincios și, în primul rând, să lichidăm corupția. Mafia și corupția, acestea pe noi ne duc în pământ.”

Europa Liberă: De la președintele Dodon ce așteptați?

– „Nu aștept nimic de la președintele Dodon, pentru că plecările acestea prea dese la Moscova și înapoi ș.a.m.d., cheltuieli extraordinare pe seama bugetului de stat... Eu sunt pentru aceea ca să fie relații foarte bune a R. Moldova și cu Rusia, și cu România, și cu America, și cu toți, însă să nu fie în dauna R. Moldova toate legăturile.”

Europa Liberă: Se împlinesc 100 de zile de când s-a creat acest parteneriat PSRM-ACUM. Au mai mult ceea ce îi unește sau și ceea ce îi deosebește?

– „Dacă n-au să îndeplinească angajamentul semnat la început, atunci e posibil ca și coaliția să se destrame, fiindcă ce i-a unit? Dezoligarhizarea și justiția independentă. Să vedem. Președintele nu prea are dreptul să se amestece în această coaliție, doar el are ale lui prerogative. Ar trebui fiecare să-și știe locul său. Lumea are temeri că Dodon ar fi al doilea Plahotniuc, dar nu cred; în situația de astăzi n-o să se poată face lucrul acesta, fiindcă lumea n-o să tolereze mai mult. Ajunge! Noi suntem bucuroși că a căzut regimul Plahotniuc.”

Europa Liberă: Ce notă dați actualei guvernări la 100 de zile de când a fost învestită?

– „Nota 9. E foarte greu să repari ceea ce s-a distrus ani de zile și dacă ar fi avut ACUM mai multe mandate, ar fi fost altfel, dar așa... căutăm un consens.”

Europa Liberă: La începuturi s-a zis că ceea ce i-a unit pe cei din ACUM și socialiști a fost să-l dea jos pe Plahotniuc. Acum ce-i mai unește?

– „Acum îi unește intenția să dea jos sistemul și să avem o justiție independentă. Totul depinde de justiție. Unde este justiție independentă și incoruptibilă, acolo este și dreptate.”

Europa Liberă: Chiar ar putea să susțină un test de rezistență socialiștii și cei din Blocul ACUM, pentru că urmează să fie desemnat noul procuror general. Vor fi capabili să treacă acest examen?

– „Vor fi capabili, fiindcă altă soluție nu-i. Nu numaidecât european, avem și noi totuși juriști buni, numai să fie onești și incoruptibili.”

Europa Liberă: Ce priorități ar trebui să aibă viitorul procuror general?

– „Independență și dosarele grele numaidecât trebuie să le pună pe rol cât mai repede, fiindcă societatea așteaptă să se facă dreptate, să se întoarcă ce s-a furat, măcar o parte din ceea ce s-a furat. Procurorul trebuie să fie independent, la buchia legii să se uite, fiindcă întotdeauna au fost influențați politic și societatea a pierdut cu totul încrederea în justiție, fiindcă nu se face dreptate, se face dreptate numai celor care plătesc. Suntem departe de a fi o țară civilizată și democratică.”

Europa Liberă: Partidul Democrat și-a ales o nouă conducere la Congresul extraordinar, a promis să fie o opoziție constructivă. Prin ce a păcătuit PD-ul?

– „Prin toată mafia lor, corupția mare, cu procurorul general văd că tot nu-s prea mari mișcări.”

Europa Liberă: De unde să înceapă cel care va ajunge procuror general?

– „De sus, de la cap. Ce nu s-a putut rezolva deodată, nu s-a știut furtul acesta al miliardului? Totul s-a știut, dar mâncau toți din aceeași treucă. Așa furturi n-am auzit nicăieri, în nicio țară, ca la noi, așa furturi și mașinații.”

Europa Liberă: Rămâneți optimist, pesimist?

– „Eu îs optimist. Eu cred că Moldova o să meargă pe calea europeană, tare Maia se străduiește, chiar îmi pare bine că depune multe forțe. Dacă o să fim uniți, cred că o să ajungem la un punct comun.”

Europa Liberă: Dar ce-i unește acum pe socialiști și cei din Blocul ACUM?

– „Nimic, nimic! O să piardă Blocul ACUM, o să piardă toată autoritatea, fiindcă eu socot că socialiștii au făcut coaliția asta și ei mai mult cu Moscova și au să ne atragă încetișor-încetișor, iar în loc de pâine – „hleb”... Eu așa socot că noi încetul cu încetul ne ducem înapoi de unde am venit.”

Europa Liberă

Noutăţile partenerilor

comentarii: