image
Sursa foto: gov.md

„Dodon va trimite în România un ambasador care va crea probleme și va tensiona relația cu Bucureștiul”

Deși, în mod legal, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene e instituția care desemnează ambasadorii, Guvernul aprobă candidaturile, iar președintele îi acreditează, în cazul celor șase ambasadori rechemați miercuri din funcții, președintele Igor Dodon va fi cel care îi va desemna și orice mișcare a acestuia în plan internațional va fi coordonată cu Moscova. De această părere este deputatul Iurie Reniță, fost ambasador al RM în România.

„Ne-ar surprinde dacă ar numi la București o persoană care ar promova cu adevărat interesele naționale ale RM, interese care de fapt nu diferă de cele ale României. În cazul de față este evident că va trimite în România, dar și la cea de-a doua destinație, în Austria și la OSCE, persoane agreate în primul rând de Federația Rusă. Orice mișcare a lui Dodon pe plan internațional va fi făcută în strictă coordonare cu Moscova, mai ales în România, unde vor avea nevoie de persoane care să creeze probleme și să compromită relația dintre Chișinău și București”, a declarat, pentru Jurnal.md, Iurie Reniță.

Ex-ambasadorul precizează că formal mandatul de patru ani al ambasadorilor rechemați a expirat. În același timp, există cazuri cum ar fi cel al Poloniei ori Turciei, unde ambasadorii activează, fără a fi supuși rotației, de 10-12 ani.

„Oricât de genial și talentat este ambasadorul, dar să-l ții peste zece ani, e ca și cum ai fi o țară din Asia Mijlocie sau țări pentru care diplomația înseamnă apartenență la un trib sau la un clan. În cadrul ministerului trebuie să fie creată acea rotație firească, în care diplomații știu că vor merge într-o țară ori alta pentru un singur mandat. Așa procedează toate ministerele de externe a țărilor democratice cu instituții consolidate. În cazul nostru, se pare că e o tradiție, și Voronin a trimis cândva la București o persoană extrem de odioasă și potrivnică relației cu România. Nici nu vorbea limba română. Scopul actualei guvernări e de a compromite relația bilaterală și m-aș mira dacă ar fi trimis un ambasador care să întrunească cu adevărat condițiile unui diplomat”, a conchis Reniță.

Deși lui Igor Dodon, conform Constituției, îi revine doar chestiunea tehnică în procesul de desemnare al ambasadorilor – președintele semnează candidaturile aprobate de Guvern - în realitate Dodon va fi vedeta și va dicta candidatura care va fi desemnată. „Aureliu Ciocoi, chiar dacă e diplomat de carieră, evident, va executa indicațiile politice”, a mai spus deputatul.

Și deputatul Oazu Nantoi consideră că președintele Igor Dodon va numi persoane fidele care nu vor sluji statul RM, ci scenariul de federalizare Kozak-2. „Presa din Ucraina trage alarma, inițial Surkov, cu radicalismul lui și acum Kozak se ocupă de Republica Moldova și Ucraina. Din RM vor să facă un cobai prin aplicarea scenariului de ”soluționare cu succes a conflictului transnistrean”. Și pe urmă Putin va pune în fața Ucrainei același scenariu”, afirmă Nantoi.

Amintim că Guvernul a rechemat miercuri șase ambasadori ai Republicii Moldova de peste hotare. Este vorba de Mihai Gribincea, ambasador în România și prin cumul în Muntenegru și Serbia; Vitalie Rusu, ambasador în Cehia și prin cumul la Sfântul Scaun; Victor Osipov, ambasador în Austria și prin cumul în Slovacia și OSCE; Veaceslav Dobândă, ambasador în Regatul Suediei și prin cumul în Islanda, Finlanda și Norvegia; Denis Jelimalai, ambasador în China și prin cumul în Coreea și Vietnam și Ștefan Gorda, ambasador în Bulgaria și prin cumul în Macedonia de Nord și Albania.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: