image
Sursa foto: facebook.com/dinu.plingau

Cel mai tânăr parlamentar din RM stabilește o premieră istorică

Dinu Plângău, președintele organizației de tineret a Platformei DA, este cel mai tânăr deputat ales în Parlamentul Republicii Moldova în urma scrutinului din 24 februarie, 2019. În vârstă de 24 de ani, Dinu Plângău este și primul parlamentar din istoria țării care s-a născut în Republica Moldova, și nu în URSS.

Acesta s-a făcut cunoscut acum patru ani, când a organizat primele proteste antiguvernamentale din 2015, în urma cărora a apărut Platforma Civică Demnitate și Adevăr, al cărei co-fondator devine. Ulterior ia naștere Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, în cadrul căreia este ales în calitate de președinte al aripei de tineret - Tinerii DA. Președintele formațiunii și actualul primar ales al capitalei, Andrei Năstase, susține că Dinu Plângău este unul dintre cei care l-au determinat să rămână în Republica Moldova pentru a restabili statul de drept, compromis de actuala clasă politică de la Chișinău, de la independență până în prezent.

Născut la 13 aprilie 1994, în municipiul Edineț, într-o familie de juriști, Dinu Plângău este și el magistru în drept. După fondarea Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, al cărei președinte este ales, a elaborat numeroase proiecte civice susținute de parteneri internaționali.

Dinu PlîngăuDinu Plîngău

La 24 de ani, Dinu Plângău a devenit deputat pe listele blocului electoral ACUM DA PAS, candidând totodată și în circumscripția nr. 3, Edineț. Tot el este cel care a fost supus unui atac violent în timpul campaniei electorale în fața inspectoratului de poliție din Edineț de către oameni apropiați candidatului PD, în urma căruia au fost pornite două anchete pe seama agresorilor și a polițiștilor implicați.

Dinu Plângău s-a făcut remarcat în raionul Edineț în ultima perioadă și pentru investigațiile de rezonanță pe care le-a făcut cu privire la interesele mafiote din zona de nord a țării. În ciuda indimidărilor, acesta susține, în contextul alegerilor locale din luna mai a anului curent, că „lupta pentru Edineț abia începe” și îi îndeamnă pe cei care i-au acordat votul să i se alăture.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: