image
Sursa foto: Profimedia

Protest în Bulgaria împotriva restricțiilor: Reprezentanți din turism și alimentație publică au blocat traficul în Sofia

Sute de persoane, majoritatea proprietari şi angajaţi din industria hotelieră şi a restaurantelor, au blocat traficul în centrul capitalei bulgare, Sofia, pentru a protesta împotriva măsurilor anti-COVID-19 ale guvernului, relatează EFE.

Manifestaţia, sub sloganul „Împreună pentru sănătate, muncă şi viitor”, a fost convocată în alte 15 oraşe din această ţară care numără 6,9 milioane de locuitori.

Bulgaria este a doua ţară din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de mortalitate asociată COVID-19 în ultimele 14 zile, fiind depăşită doar de Româna, şi ultima ca rată a vaccinării, cu mai puţin de 25% din populaţie vaccinată cu schema completă.

Ţara balcanică a înregistrat săptămâna aceasta cifre maxime de contagieri, aproape 7.000 miercuri, în timpul ce numărul deceselor a depăşit marţi 240.

În ultimele 24 de ore au fost raportate peste 5.600 de contagieri şi 902 persoane spitalizate, astfel încât numărul celor spitalizaţi a ajuns în total la 7.373, dintre care 607 sunt internaţi la terapie intensivă.

În faţa acestei situaţii, săptămâna trecută guvernul a introdus obligativitatea prezentării certificatului verde - de vaccinare anti-COVID-19, trecere prin boală sau testare recentă - pentru a intra în locurile de agrement, potrivit Agerpres.

„Nu am avut o perioadă de tranziţie înainte ca această măsură să intre în vigoare pentru a ne putea organiza şi de aceea unii dintre noi am fost obligaţi să ne închidem localurile de teamă să nu fim amendaţi”, a declarat agenţiei EFE Ivaylo Georghiev, unul dintre manifestanţi şi proprietar de restaurant.

„După introducerea obligativităţii certificatului verde încasările s-au redus cu 80%, deoarece a scăzut şi numărul clienţilor din restaurante şi baruri”, a explicat el.

O altă problemă denunţată de manifestanţi este că autorităţile au promis teste antigen la preţuri mici, pentru cei care nu pot să se vaccineze şi care sunt limitate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: