image
Sursa foto: lifegate.it

Migranţi: Un copil moare în fiecare zi în călătoria spre o viaţă mai sigură

Un copil migrant a murit aproape zilnic în ultimii patru ani în lume, în călătoria spre o viaţă mai sigură, a indicat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), pe fondul indignării declanşate de fotografia unui bărbat şi a fetiţei sale de 2 ani care s-au înecat în timp ce încercau să ajungă clandestin în SUA.

Potrivit agenţiei ONU, cel puţin 32.000 de migranţi, printre care 1.600 de copii, şi-au aflat sfârşitul în călătoriile periculoase pornite în căutarea unei vieţi mai bune, de când UNHCR a început, în 2014, să strângă date despre decesele şi dispariţiile migranţilor, scrie agerpres.ro.

Copii mor în toate regiunile lumii. Acei copii nu înţeleg ce se întâmplă şi se confruntă cu riscuri teribile", a subliniat Frank Laczko, şeful centrului de analiză a datelor din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Fotografia tulburătoare a lui Oscar Alberto Martinez, 25 de ani, şi a fetiţei său în vârstă de 2 ani, Angie Valeria, a adus în atenţie soarta celor 70 milioane de persoane dislocate la nivel mondial, majoritatea copii, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Cei doi călătoriseră din El Salvador spre Mexic şi şi-au găsit sfârşitul în timp ce traversau Rio Grande pentru a cere azil în Statele Unite.

În 2018, patrula americană de frontieră a raportat 283 de victime din rândul migranţilor, dar activiştii spun că numărul este mult mai mare, pentru că mulţi migranţi care mor în zonele sălbatice de-a lungul graniţei de peste 3.130 km nu sunt găsiţi niciodată.

UNHCR a comparat această imagine cu fotografia iconică a refugiatului sirian în vârstă de 3 ani, Alan Kurdi, al cărui trup neînsufleţit a fost adus de valuri pe o plajă din Mediterana în 2015.

Copilul a făcut parte din valul de refugiaţi sirieni care a provocat panică în Europa, determinând Turcia să închidă practic ruta de migraţie la cererea Uniunii Europene.

De atunci, numărul traversărilor Mediteranei a scăzut, contribuind la o reducere a bilanţului global al migranţilor decedaţi, de la 6.280 în 2017 la 4.734 în 2018, potrivit OIM.

Dar am văzut relativ puţine măsuri luate dintr-o perspectivă umanitară pentru a ajuta familiile afectate de aceste tragedii. Este evident că statele dau prioritate apărării graniţelor lor", a regretat el.

Multe ţări au ridicat bariere pentru a-i descuraja pe migranţi, iar UE şi SUA au făcut presiuni asupra vecinilor lor pentru a reduce numărul celor care încearcă să ajungă în aceste state.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: