image
Sursa foto: mediafax.ro

Parlamentul francez adoptă o lege pentru a stopa protestele violente

Parlamentul francez a adoptat, ieri, un proiect de lege care vizează reducerea protestelor violente, ca răspuns la cele trei luni de demonstraţii antiguvernamentale ale mişcării „vestele galbene", relatează site-ul agenţiei Reuters.

În ciuda criticilor, conform cărora legea ar putea stopa libertăţile civile, ea a trecut de camera inferioară a Parlamentului, Adunarea Naţională, cu 387 de voturi pentru şi 92 împotrivă, datorită majorităţii confortabile a partidului de centru LREM al preşedintelui Emmanuel Macron. Acum va fi discutată în camera superioară, dar adunarea are ultimul cuvânt.

Legea „anti-casseur" (anti-huligan) interzice protestatarilor să-şi ascundă feţele, dă poliţiei puteri mai mari pentru a extrage potenţialii provocatori din demonstraţii şi acordă autorităţilor locale dreptul de a interzice anumiţi protestatari, scrie mediafax.ro.

Mişcarea „vestele galbene" a izbucnit in noiembrie ca un protest impotriva impozitelor pe combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă la scară largă împotriva inegalităţii sociale şi a preşedintelui Macron. Numele său provine de la vestele fosforescente pe care automobiliştii din Franţa le ţin în maşinile lor.

Manifestanţii alergau pe străzile din Paris la începutul protestelor, incendiind maşini, distrugând buticuri de lux şi vandalizând Arcul de Triumf. Acestea au fost printre cele mai grave violenţe pe care capitala le-a experimentat ​​de la o revoltă studenţească din 1968.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: