image
Sursa foto: Jurnal.md

DOC: Lista completă a restricțiilor care rămân în picioare până la 1 august în Republica Moldova

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ieri să prelungească starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova până pe 31 iulie. Ce restricții rămân în vigoare și care vor fi relaxate aflați mai jos.

Toți oamenii sunt obligați în continuare să păstreze distanța sociale de minim un metru, să poarte măști în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise.

Potrivit deciziei, se interzice până la data de 1 august 2020 părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

Totodată, se interzice până la data de 1 august 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu unele excepții pe care le găsiți în hotărârea anexată mai jos. Iar persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa în mod obligatoriu fişa epidemiologică şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile.

Până la 1 august rămâne în vigoare și restricția de aflare în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, cea de aflare a persoanelor în vârstă de peste 63 ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă, precum și cea de aflare a persoanelor pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.

Tot până pe 1 august se restricționează activitatea cluburilor de noapte, indiferent de denumirea de firmă a unităţii comerciale (de exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).

Și organizarea ceremoniilor (nunți, cumetrii, omagieri, mese de pomenire) în orice instituție, indiferent de statut public sau privat, sunt în continuare interzise.

Activitățile în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte rămân și ele sub restricții.

La fel, rămâne suspendat și procesul educațional, cu excepția procesului de admitere, în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar.

Până la 1 august 2020 se prelungește și sistarea activității taberelor de odihnă şi întremare a sănătății copiilor.

De cealaltă parte, se admite:

- organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane.

- reluarea antrenamentelor/competițiilor sportive desfășurate în aer liber de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, cu număr limitat de spectatori.

- reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine.

- reluarea etapizată începând cu 16 iulie 2020 a activității Centrelor de reabilitare/recuperare, balneo-sanatoriale, Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare (componenta de reabilitare) și Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii (servicii de intervenție timpurie şi reabilitare medicală în ambulatoriu).

Noutăţile partenerilor

comentarii: