image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

Gavrilița: „Sursele alternative de gaz au ajutat Republica Moldova să aibă o poziție mai fermă în fața Gazprom”

Premierul Natalia Gavrilița a declarat că existența unor surse alternative a ajutat Republica Moldova să aibă o poziție mai fermă în negocierea unor prevederi contractuale cu GazProm.

„Acum ne dăm seama cât de importante sunt aceste investiții în securitatea energetică a țării. S-a vorbit foarte mult despre gazoductul Iași-Chișinău, eu cred că în această perioadă însăși existența acestui gazoduct, însăși faptul că am putut accesa volume, chiar fie ele și mici, pentru balansarea presiunii în sistemul de transport, ne-a ajutat să avem mai multă putere în negocieri, să avem o poziție mai puternică. Faptul că am primit volume și mai mari din partea Ucrainei în acest cont de balansare și a fost și o decizie de a împrumuta 15 milioane de metri cubi, care vor fi reîntorși în primăvară. Toate aceste decizii și existența unor alternative, evident că ajută în negocierea unor prevederi contractuale cu Gazprom. De aceea, trebuie să nu ne oprim aici și să continuăm să lucrăm cum am spus, să facem modificări în legea gazelor naturale, să prevedem obligativitatea deținerii unor rezerve de gaze naturale”, a spus Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Potrivit premierului, Republica Moldova trebuie să investească în capacitatea tehnică de a acoperi toată țara cu gaze naturale.

„La moment, de exemplu, nu putem accesa necesarul pentru întreaga țară dintr-un singur punct de intrare, trebuie să avem două puncte de intrare. Trebuie să asigurăm interconectarea liniilor electrice, de aceea, probabil, cel mai important și cel mai strategic proiect este construcția liniilor de tensiune înaltă”, a mai adăugat Gavrilița.

Noutăţile partenerilor

comentarii: