image
Sursa foto: Privesc.eu

Dumitru Alaiba, despre vânzarea Avia Invest: Niciun sechestru din Moldova nu ar fi oprit o asemenea tranzacție

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba face precizări în legătură cu tranzacționarea a 95 la sută din acțiunile companiei Avia Invest, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău.

„Nat Rotshchild prin NR Investments Ltd nu a cumpărat aeroportul şi nimeni nu i l-a vândut. Rotshchild a cumpărat o firmă înregistrată în Cipru care deținea 95% din Avia-Invest SRL. A fost un preț, sunt sigur, foarte atractiv, pentru că hoții își vând prada ieftin pentru a scăpa de ea. Avia Invest este proprietarul contractului de concesiune, nu proprietarul aeroportului. La moment, Avia Invest este deținut în proporție de 95% de NR Investments Ltd. Nici un sechestru din Moldova nu ar fi oprit o asemenea tranzacție. Așa lucrează jurisdicțiile și așa lucrează businessul internațional. Cei ce s-au avântat în declarații populiste chiar îi rog să ne mai spună câte ceva la subiect”, a comentat Alaiba.

Potrivit deputatului, odată cu această achiziție, NR Investments Ltd a preluat și riscurile la care se expunea Avia Invest.

„Inclusiv și în primul rând riscul și inevitabilitatea renegocierii condițiilor de concesionare, pentru că statul nostru trebuie să își protejeze interesele. Asta am promis oamenilor în alegeri și așa este corect. Dacă noul investitor vrea relații echilibrate cu statul, va trebui să fie constructiv și corect, lucru care nu puteai să-l aștepți de la precedenții ”investitori” ascunși prin offshore-uri”, a mai spus acesta.

„Ceea ce se întâmplă, de fapt, este un scenariu clasic din Europa de Est, în care oligarhii întâi fură activele unui stat cu instituții slabe, sau le cumpără ieftin, după care aceste active sunt vândute investitorilor credibili și hoții fac profit (după asta mulți din ei oricum înfundă pușcăria). Furi de la stat, după care vinzi unui investitor mare. Se referă la bănci, la sistemele energetice, la telecomuri, la alte obiecte mari, cum ar fi în acest caz aeroportul”, a menționat Dumitru Alaiba.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: