image
Sursa foto: anticoruptie.md

Dosarul Metalferos: Trei oameni de afaceri, în arest

Trei oameni de afaceri, bănuiți în dosarul evaziunilor fiscale și spălărilor de bani de la întreprinderea de stat Metalferos, vor sta următoarele 30 de zile în arest preventiv. Judecătoria Chișinău a admis demersurile procurorilor Anticorupție și a eliberat pe numele lui Piotr Siumbeli, Iurie Vlas și Mihail Mihail Motruc mandate de arestare. Alți trei bănuiți vor fi cercetați în stare de libertate, deoarece colaborează cu ancheta.

Cei trei afaceriști gestionează mai multe firme, înregistrate pe numele lor și al rudelor, majoritatea în sectorul Buiucani al Capitalei, care ar fi fost implicate în schemele de spălare a banilor de la Metalferos. Cei trei afaceriști reținuți au refuzat să facă declarații pentru presă.

Procurorul pe caz, Eugen Rurac, a declarat pentru Anticoruptie.md că în dosarul Metalferos mai figurează încă trei suspecți. Este vorba despre fostul director, Alexei Ţimbrovski, și oamenii de afaceri, Nicolae Pelin și Iurie Cecan. Ultimul ar fi un apropiat de al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Despre Iurie Cecan a făcut anterior declarații în presă și omul de afaceri Valentin Eșanu, care în perioada guvernării PD s-a ales cu mai multe dosare penale și a stat doi ani în arest preventiv după ce a încercat să se opună monopolulului deținut de Metalferos asupra exportului deșeurilor de metale. „În timpul protestelor din fața Parlamentului, de noi s-a apropiat Andrian Candu, vicepreședintele Parlamentului de atunci, și ne-a spus că ne va contacta o persoană din partea lui. A doua zi ne-a contactat persoana respectivă, care se numea Iurie Cecan. Am discutat, ei credeau că noi facem un joc politic”, a declarat Valentin Eșanu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Eugen Rurac a precizat că Valentin Eșanu figurează în dosarul Metalferos în calitate de martor.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 2015-2019, factori de decizie de la SA Metalferos au elaborat și au implementat o schemă infracțională bazată pe achiziționarea și comercializarea deșeurilor de metale feroase și neferoase, prin intermediul unor activități de intermediere fictive, cu falsificarea documentelor de procurare și de livrare a metalelor feroase și neferoase. Astfel, a fost majorat artificial prețul la cumpărare și micșorat la vânzare, diferența fiind încasată de cătri actorii implicați în schemă.

În document se mai arată că în perioada respectivă această diferență ar fi constituit 2 miliarde 169 milioane 646 mii de lei, suma prejudiciului adus bugetului fiind de peste 215 milioane lei.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializați în metale feroase și neferoase din Turcia, Germania, Austria și Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA Metalferos și câteva companii nerezidente. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la Metalferos la un preț redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la prețurile deja majorate de pe piața Turciei, Germaniei, Austriei și Olandei.

Diferența de preț era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas SA, Steel Marketing LTD și Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliți în cadrul urmăririi penale.Suma prejudiciului rezultat în urma operațiunilor de export constituie circa 133 milioane lei.

Amintim că funcția de director interimar al SA Metalferos este asigurată de către Sergiu Catană, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon. Acesta a preluat interimatul după plecarea democraților de la putere și formarea alianței dintre PSRM și Blocul ACUM. Alexei Ţimbrovski, care a condus SA Metalferos timp de cinci ani, și-a dat demisia la începutul lunii august 2019.

Sergiu Catană a ajuns director financiar la „Metalferos” în 2007, la scurt timp după ce finul său de cununie, Igor Dodon, a fost numit ministru al Economiei. În octombrie 2019, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N 4, Dodon a declarat că nașul său este profesionist și nu a fost implicat în scheme murdare.

Surse din cadrul CNA au comunicat pentru Anticoruptie.md că Sergiu Catană nu se numără printre cei reținuți. Totodată, în cominicatul de presă al Procuraturii Anticorupție se arată că investigațiile se referă până la 1 august 2019.

SA Metalferos a fost până nu demult principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, întreprinderea respective a fost subiectul mai multor investigați jurnalistice privind evaziunea fiscală și spălarea de bani. La 12 noiembrie, în ultima sa ședință, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat Hotărârea de Guvern din 2002, privind aprobarea Regulamentului privind modul de desfăşurare a concursului pentru obţinerea licenţei de comercializare a resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase. Inițiativa a venit din partea ex-ministrului Economiei, Vadim Brânzan, care a declarat că prin această abrogare a mai fost eliminat un monopol.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: