image
Sursa foto: Jurnal.md

Fiica pensionarei din Ștefan Vodă care ar fi decedat de „pneumonie”, infectată de COVID-19 după funeralii

Ludmila, fiica pensionarei din s. Crocmaz, Ștefan Vodă, în cazul căreia primarul Ion Veleșco, a rugat timp de două zile autoritățile să vină să ia probele, bănuind că bătrâna a fost infectată cu Covid-19, s-a îmbolnăvit la scurt timp după funeraliile mamei sale. Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, testul a confirmat că fiica doamnei s-a infectat cu Covid-19.

Amintim că Nina S., pensionara în vârstă de 79 de ani, a fost internată cu pneumonie bilaterală în secția reanimare a spitalului raional din Ștefan Vodă, apoi după ce starea de sănătate i s-a ameliorat a fost mutată în secția terapie. Pe 26 martie bătrâna a fost trimisă acasă, pe motiv că spitalul se închide din cauza focarului de coronavirus. Femeia a stat imobilizată la pat timp de șase zile. În ultimele două zile îi spunea în receptor fiicei de la Tiraspol și celor care o monitorizau că se înăbușă. Pe 2 aprilie a decedat, fără să mai fie internată la spital ori să fie intubată.

Primarul de Crocmaz, Ion Veleșco, a bănuit că bătrâna a fost infectată cu Covid-19 și le-a cerut atunci autorităților, inclusiv prin intermediul presei, să-i fie prelevate probe. Responsabilii de la ministerul Sănătății însă nu au reacționat. Ba chiar a doua zi ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a declarat după ședința Comisiei Situații Excepționale, că toți bolnavii din secțiile închise ale spitalului din Ștefan Vodă au fost transferați în spitale de municipiul Chișinău.

Ludmila, fiica bătrânei decedate, ne-a relatat atunci că a reușit cu greu să ajungă în satul de baștină la funeraliile mamei sale. Ea fiind locuitoare a or. Tiraspol, a depus o cerere la miliția din regiunea transnistreană ca să i se permită să treacă prin așa numitele posturi vamale. După funeralii urma să stea în carantină la Crocmaz timp de 14 zile. „Am așteptat să-i fie prelevate probele, dar nu a venit nimeni. Nu știm dacă mama a fost ori nu infectată cu coronavirus, dar de la primărie au interzis să ne treacă cineva pragul, să aprindă o lumânare. Sunt doar eu, restul rudelor își iau rămas bun la telefon. Niciodată nu m-am gândit că poate să ni se întâmple așa ceva…”, ne-a spus atunci fiica pensionarei.

Azi deputatul Sergiu Litvinenco, a scris o postare pe pagina sa de facebook, în care observă că nu toate decesele din cauza Covid-19 apar în cifrele oficiale.

„Vă aduceți aminte de decesul doamnei de la Crocmaz, Ștefan Vodă? Cadavrul căreia a stat toată ziua în sat ca cineva s-o testeze și, după ce nu a mai venit nimeni, ministerul a zis că rudele ei ar fi refuzat testarea, o minciună sfruntată. Apoi iată. Fiica doamnei decedată de „pneumonie”, că așa figurează în acte, a fost confirmată ca fiind infectată cu COVID-19

Confirmarea de COVID-19, dar și decesul de la COVID-19, desigur, nu apar în statisticile oficiale. Acolo e totul bine, „ne descurcăm mai bine decât alte state” și, în general, „situația-i sub control”…”, a punctat deputatul

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: