image
Sursa foto: europarl.europa.eu

Regimul Plahotniuc, pus la zid în Parlamentul European: „Cetățenii l-au susținut pe Năstase, iar oligarhul l-a blocat”

Anularea alegerilor din Chișinău riscă să lase Republica Moldova fără asistență macrofinanciară și sprijinul bugetar. „Este o decizie a unei justiții controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar autoritățile de la Chișinău sunt o piedică în calea ajutorului financiar din partea UE pentru cetățenii Republicii Moldova”, au spus-o tranșant mai mulți europarlamentari din diferite grupuri politice ale forului legislativ european. Totodată, deputații europeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Chișinău.

Cristian Preda, PPE: Democrația în Republica Moldova e în pană. Vă mulțumesc că ați înțeles gravitatea situației. În ultimii ani, am fost ignorați, din cauza că grupul socialist a reușit prin diverse manevre să ascundă realitatea din RM. În spatele acestor manevre stă PSD din România care face jocul oligarhului Plahotniuc și regimul său. Ei sunt autorii deciziei de anula scrutinul de la Chișinău. Decizia nu a fost luată de instanță, ci de oligarh. Statul e acaparat de o persoană. La Chișinău justiția e folosită pentru a regla disputele politice.

Andrei Năstase este unul dintre liderii opoziției proeuropene. A făcut din lupta anticorupție un obiectiv politic. Cetățenii l-au susținut, iar oligarhul l-a blocat. Îmi exprim solidaritatea cu protestatarii care au ieșit în stradă pentru a-și apăra votul. Trebuie să acționăm și noi și să cerem validarea alegerilor, organizarea alegerilor parlamentare credibile, investigarea fraudei bancare, revenirea la statul de drept.

Charles Tannock, Conservatorii și Reformiștii Europeni: Care e motivația acestei decizii ciudate? Andrei Năstase a fost implicat în eforturile pentru lupta anticorupție la nivelul cel mai înalt. Suntem îngrijorați de această decizie care nu-l îl lasă să-și asume funcția de primar al Chișinăului. Sprijinim solicitarea de a nu mai acorda asistență RM până când nu vor fi alegeri parlamentare recunoscute de observatorii internaționali.

Rebecca Harms, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: După discuțiile avute cu opoziția și guvernul RM, voi porni de la premisa că în weekend vor fi mari proteste. Fac apel la guvernare să se asigure că oameni au dreptul la protest. Protestele sunt justificate. Anularea alegerilor au fost un șoc, nu doar pentru cetățeni, dar și pentru noi. Aș recomanda ca aceste alegeri să se repete cât se poate de repede. Sunt de acord cu majoritatea colegilor care au negociat rezoluția, când spun că Comisia Europeană ar trebui să suspende asistența macrofinanciară. Comisia de la Veneția să fie luată în serios. Trebuie să așteptăm să vedem dacă alegerile din toamnă vor fi organizate în mod democratic.

Knut Fleckenstein, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților: Îl felicit Andrei Năstase pentru rezultatul obținut. Este inacceptabil cum a fost tratat. Nu prea ne place să ne certăm cu judecătorii. De aceea în rezoluție trebuie să formulăm prudent lucrurile. Dacă există un grup în spatele acestei decizii, trebuie să clarificăm acest lucru. Cei care au făcut asta, au făcut un rău nu doar democrației, ci au trădat țara. O țară care era pe calea cea bună. Cei care protestează trebuie nu doar să fie protejați, ci trebuie să știe acest Parlament este alături de ei în stradă. Avem o diferență de opinie, nu cred că trebuie suspendată finanțarea, pentru că asta ar afecta cetățenii. Ne vom abține.

Petras Auštrevičius, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa: În calitate de raportor permanent și un prieten al RM, este o deziluzie pentru mine. Sunt foarte trist. RM, care a fost prima din PE care a obținut regimul liberalizat de vize și a semnat Acordul de Asociere, azi e un stat sechestrat, guvernat de o elită netransparentă, ca o companie privată. Justiția e capturată.

Decizia de anulare a alegerilor e una cu adevărat absurdă. Apelul de venire la urne devine de-odată ilegal. Sistemul bancar de asemenea e sechrestrat. Concentrarea mass-media, manipularea informațiilor... toate aceasta arată că viziunea proeuropeană este departe de realitate.

Helmut Scholz, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică: La Chișinău guvernează oligarhii, nu doar economia, ci fiecare instituție de stat îi servesc. Rezultatul îl vedem în fiecare zi. Alegerile sunt anulate, oponenții politici sunt incriminați, avocații lor amenințați. În RM, corupția, încălcarea drepturilor omului, abuzul în serviciu, furtul bancar merg mână în mână, iar statul nu e dispus să clarifice lucrurile

Să spunem lucrurilor pe nume și să numim sistemul din RM așa cum este. Corupții pot călători liber, iar ceilalți sunt blocați în sărăcie. Oligarhii încearcă să-i convingă că nu există alternativă. Hoții trebuie sancționați individual.

Siegfried Mureșan, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat): Prin anularea alegerilor se distruge tot fundamentul relației dintre RM și UE. Autoritățile din RM au făcut ca țara să fie discutată alături de Burundi și Somalia. Azi majoritatea covârșitoare a Parlamentului European va adopta o decizie prin care va spune că nu putem acorda asistență RM. Asta înseamnă că există zero încredere. Vom spune lucrurilor pe nume. Autoritățile din RM sunt o piedică calea UE de a ajuta cetățenii moldoveni.

Niciodată situația nu a fost atât de gravă. Spun clar oamenilor din RM, vă vedem, suntem alături de voi, nu vă fie frică, nu sunteți singuri.

Cristian Bușoi, PPE: Respectul cetățenilor moldoveni față de valorile europene este invers proporțional cu cel al autorităților care conduc, astăzi, Republica Moldova și care folosesc, mai nou, tertipuri legislative drept unealtă împotriva exercitării democrației. Consecințele acestei acțiuni se resfrâng, ca de obicei, asupra dezvoltării economice a Republicii Moldova și asupra viitorului european al tinerilor moldoveni din țară și de peste hotare. Cetățenii moldoveni au nevoie de suportul Uniunii Europene mai mult ca niciodată, iar UE trebuie să transmită un mesaj clar că nu tolerează această situație, în care voința cetățenilor din Chișinău de a-l alege pe Andrei Năstase este răsturnată prin influențarea unor decizii ale instanțelor.

Mai mult, în cotextul noii legi electorale, ce încalcă toate recomandările Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituțiile Democratice și Dreptului Omului, este nevoie de un mesaj la fel de clar că trebuie să se revină la o legislație care oferă șanse egale tuturor competitorilor politici. Moldova trebuie să rămână pe drumul valorilor europene, către o democrație sănătoasă, un sistem judiciar independent și dezvoltarea mediului de afaceri.

Au fost și alte opinii, majoritatea împărtășite de europarlamentarii PSD din România, partenerii politici ai PD-ului condus de Plahotniuc.

Victor Boștinaru, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European

Alegerile anulate reprezintă un caz de profundă îngrijorare. Dar să spui fără dovezi că decizia a fost rezultatul intervenției în justiție este contrară statului de drept. Guvernul a oferit amendarea legislației pentru a garanta că alegerile parlamentare vor fi libere. Riscăm să facem jocul lui Dodon și al Rusiei. Mă adresez opoziției, nu dați foc țării.

Știrea se actualizează.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: