image
Sursa foto: Anticoruptie.md

Apărarea Domnicăi Manole a solicitat explicații procurorului cu privire la învinuire

A început cercetarea judecătorească în procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum cu referire la modificarea Constituției. Procurorul a citit rechizitoriul, însă Manole și apărarea sa susțin că nu le este clară învinuirea, cerând explicații. La solicitarea acuzatorului de a se documenta suplimentar, completul de judecători a anunțat întrerupere.

În sală au venit să asiste reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, dar și cetățeni care o susțin pe fosta judecătoare. Procurorul de caz a citit rechizitoriul, în care Domnica Manole este acuzată că ar fi pronunțat cu bună ştiinţă o hotărâre ilegală. Ea afirmă că nu îi este clară învinuirea și că nu se consideră vinovată. Avocatele fostei magistrate au depus o listă cu nouă întrebări, menite să clarifice unele aspecte ale învinuirii.

„Am înaintat o cerere privind explicarea învinuirii fiindcă în viziunea noastră rechizitoriul și învinuirea formulată de către acuzator de fapt este una generală, adică nu prevede exact în ce constă acțiunile culpabile cu caracter infracțional presupus comise de către doamna Domnica Manole”, a afirmat Veronica Mihailov-Moraru.

„La moment eu nu-mi pot exercita dreptul meu la apărare deoarece nu îmi este clar în ce sunt învinuită. De când exercitarea funcției de judecător aduce atingere imaginii justiției? Deci, eu am pronunțat o hotărâre în temeiul legii, conform intimei mele convingeri și consider că anularea acestei hotărâri de către Curtea Supremă de Justiției nu constituie un temei de intentare a dosarului penal în privința mea. Noi am solicitat să ne explice și alte aspecte ce țin de învinuire cum ar fi faptul că eu nu am dreptul să interpretez Constituția”, a spus Domnica Manole.

„Am solicitat în acest mod să fie explicate mai multe chestii neclare în scop de a se apăra împotriva învinuirii, să cunoască de ce este învinuită, unde este rea credința, buna știința și așa mai departe. Cu părere de rău, ședința a avut loc într-o tensiune ca și altă dată inexplicabilă”, a adăugat apărătoarea.

„Este de mirare pentru faptul că la faza de urmărire penală învinuirea a fost înaintată, toți avocații, inclusiv învinuita au semnat în ordonanță cu mențiunea învinuirea este clară. Însă instanța a obligat procurorul să explice prin prisma întrebărilor acordate de către partea apărării esența învinuirii aduse doamnei Domnica Manole. De aceea, a fost solicitat termen pentru a pregăti această explicație”, a declarat procurorul Eugeniu Rurac.

La ședința cu pricina a fost chemat și fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, pentru a depune declarații. Deoarece a fost anunțată întrerupere, Ciocan urmează să fie audiat altă dată. El a refuzat să discute cu presa.

„Ca urmare a începerii cercetării judecătorești urmau să fie audiați martorii acuzării inclusiv domnul Iurie Ciocan este printre martorii acuzării, de aceea a fost citat”, a menţionat procurorul Eugeniu Rurac.

Ședința următoare va avea loc marți.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: