Pe fiecare stadion vor funcţiona 35 de camere de luat vederi, 33 pentru transmisia TV a partidelor, dintre care opt sunt dotate cu tehnologia "super slow motion" şi şase cu "ultra slow motion", precum şi două dedicate pentru ofsaid. Imaginile acestora din urmă nu vor fi accesibile decât arbitrilor din centrul de la Moscova.

Fiecare echipă de analiză din capitala Rusiei va fi compusă dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi, toţi având ecuson FIFA de înaltă categorie. Ei vor fi ajutaţi de patru tehnicieni video, care vor opera aparatura şi vor contribui la selectarea celor mai bune unghiuri.

Arbitrul asistent video nu ia nicio decizie, aceasta aparţinând-i exclusiv centralului de pe teren. Patru tipuri de fază vor face obiectul VAR: goluri şi acţiuni care duc la gol, penaltiuri şi acţiuni care duc la penalti, cartonaşele roşii acordate direct şi identificarea unui jucător care urmează a fi sancţionat.

Procedura este următoarea:

- arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o fază;

- înregistrarea video este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile;

- arbitrul de centru poate accepta informaţia primită şi lua o decizie sau poate cere să revadă el însuşi faza în litigiu pe un monitor plasat pe marginea terenului.

Pentru ca toată lumea să fie informată, arbitrul de centru va descrie un dreptungi în aer cu mâinile, arătând astfel că întrerupe jocul şi va recurge la asistenţa video.

Imagini lămuritoare vor fi transmise atât la TV, cât şi pe ecranele gigant de pe arene.

Cupa Mondială de fotbal va avea loc între 14 iunie şi 15 iulie, în 11 oraşe din Rusia.