image
Sursa foto: libertatea.ro

Defrișările pădurii din Amazonia s-au dublat față de anul trecut

Rata defrişărilor din pădurea amazoniană braziliană din ianuarie-august aproape s-a dublat în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind afectaţi în plus 6.404,4 kilometri pătraţi (faţă de 3.336,7 kilometri pătraţi), conform datelor oficiale provizorii furnizate duminică, citate de AFP, transmite Agerpres.

Aceasta reprezintă o creştere de 91,9%. În luna august, au dispărut 1.700,8 kilometri pătraţi de pădure, mai puţin decât în iulie (când cifrele au crescut de patru ori), însă de trei ori mai mult decât în august 2018 (526,5 kilometri pătraţi), conform sistemului satelitar de evaluare în timp real a defrişărilor (DETER) al Institutului naţional de cercetare spaţială (INPE).

Rata despăduririlor a evoluat în ultimele patru luni, de la 738,2 kilometri pătraţi în mai şi 936,3 kilometri pătraţi în iunie, la 2.255,4 kilometri pătraţi în iulie şi 1.700,8 kilometri pătraţi în august.

Experţii estimează că cifra de 10.000 kilometri pătraţi ar putea fi atinsă anul acesta pentru prima dată din 2008. Specialiştii şi actorii implicaţi în protecţia mediului au pus această creştere a ratei defrişărilor pe seama presiunii silvicultorilor şi crescătorilor încurajaţi de susţinerea preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro pentru deschiderea rezervaţiilor indigene şi a zonelor protejate în vederea dezvoltării acestor activităţi şi a celor de exploatare minieră.

În septembrie există riscul să se înregistreze mai multe focare în regiunea Amazoniei deoarece ”vârful defrişărilor se manifestă în iulie, iar cel al incendiilor în septembrie”, a remarcat Ane Alencar, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: