image
Sursa foto: Profimedia

Noi imagini din satelit arată că Rusia continuă să-și consolideze forțele în Crimeea și în apropiere de granița cu Ucraina

Noi imagini din satelit surprinse de o companie privată americană arată că Rusia a continuat să-și consolideze forțele în Crimeea anexată și în apropierea Ucrainei, în ultimele săptămâni, în timp ce presează Statele Unite pentru discuții cu privire la garanții de securitate, relatează Reuters, citat de Digi24.

Agenția nu a putut verifica independent cele mai recente imagini de la Maxar Technologies, companie cu sediul în SUA. Kremlinul a reiterat vineri că își rezervă dreptul de a-și muta propriile forțe pe teritoriul rus după cum crede de cuviință și că țările occidentale fac manevre militare „provocatoare” în apropierea granițelor sale.

Liderii americani, europeni și ucraineni au acuzat Rusia că își consolidează din nou efectivele lângă granița cu Ucraina începând din octombrie, după o scurtă acumulare anterioară în aprilie, când Maxar a publicat și imagini. Președintele american Joe Biden și alți lideri occidentali spun că Moscova pare să ia în considerare un atac asupra Ucrainei, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat.

Imaginile difuzate joi seara arată o bază din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, plină cu sute de vehicule blindate și tancuri. O imagine din satelit surprinsă de Maxar în octombrie arăta că baza era pe jumătate goală.

Compania americană spune că o nouă unitate formată din câteva sute de blindate, care includ vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată și echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.

ss

„În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluție au detectat o serie de noi desfășurări rusești în Crimeea, precum și în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina”, a arătat Maxar într-un comunicat.

Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că Rusia vrea să evite conflictul cu Ucraina și Occidentul, dar că are nevoie de garanții de securitate.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat. Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând”, a adăugat Putin, într-un mesaj pentru liderii occidentali.

Casa Albă a respins acuzaţiile lui Putin, care a acuzat Occidentul că este un promotor al tensiunilor cu Ucraina.

„Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: