image
Sursa foto: uefa.com

De la ”La Romatada”, la ”Prăbușirea imperiului catalan”: Reacțiile presei europene, după eliminarea Barcelonei

Barcelona a fost eliminată umilitor din sferturile UEFA Champions League. Catalanii au pierdut cu 0-3, pe Olimpico, după ce câștigaseră în tur, cu 4-1. Presa din Spania a părut șocată de evoluția jucătorilor lui Ernesto Valverde.

”Prăbușirea imperiului catalan”, a fost titlul pe Marca, unul dintre ziarele de casă ale rivalei Real Madrid. ”Eșec istoric pentru Barcelona”, au notat și cei de la As.

”Barcelona, fiasco la Roma”, au scris ziariștii de la Mundo Deportivo, în timp ce Sport.es a notat: ”Arrivederci Barca”.

”La Romatada”, au titrat francezii de la L`Equipe, în timp ce Gazzetta dello Sport e la picioarele romanilor: ”Roma, noapte minunată. Barcelona, anihilată. Di Francesco e în semifinale”.

”Capodopera Roma: 3-0 cu Barcelona. Giallorossii, în semifinalele Champions League”, a scris Correire, în timp ce Tuttosport a notat: ”Revenire nebună a Romei. Barcelona, K.O”.

Pentru Barcelona chiar este un eșec istoric: niciodată în competițiile europene, catalanii nu au fost eliminați într-o dublă, după ce au câștigat prima manșă la o diferență de trei goluri. De asemenea, este al treilea an consecutiv în care Barcelona este eliminată în faza sferturilor de finală. În 2016, a pierdut cu Atletico, în 2017, cu Juventus, iar în acest sezon, cu Roma. În 2015, catalanii câștigaseră trofeul.

De la debutul lui Lionel Messi la Barcelona, toate dublele în care catalanii au fost eliminați în Europa au avut un numitor comun: Lionel nu a marcat niciun gol în cele două manșe, tur-retur.

Roma a devenit a treia echipă din istorie care întoarce un deficit de trei goluri, într-o fază eliminatorie din UEFA Champions League.

Celelalte două precedente au avut loc în 2004, respectiv 2017. Acum 14 ani, Milan se impunea în turul sferturilor cu 4-1 pe teren propriu, însă "Super Depor" avea o reprezentaţie de gală în retur, câştigând cu 4-0. Anul trecut, chiar Barcelona a fost cea care a reuşit să întoarcă o diferenţă ce nu părea că poate fi remontată. După 4-0 la Paris, catalanii punctau de trei ori după minutul 88, pentru a elimina PSG cu 6-5 la general.

Anul trecut, antrenorul Romei, Di Francesco, l-a înfruntat pe Valverde, în Europa League. Sassuolo, echipa pregătită de italian, s-a impus, culmea, tot cu 3-0, în fața lui Athletic Bilbao.

Jucătorii Barcelonei nu au vrut să dea declarații după un asemenea eșec. Singurii care au vorbit au fost antrenorul neînvins în La Liga, Ernesto Valverde, și președintele Josep Maria Bartomeu.

"Nu am fost în stare să jucăm nicio clipă jocul nostru obişnuit. Roma a făcut o partidă mare, trebuie să îi felicităm pentru ce au realizat. În nicio clipă, noi nu am fost conectaţi la importanţa acestui retur. Cu toţii suntem demoralizaţi, trebuie să ne revenim repede pentru că ne aşteaptă încă două competiţii pe care putem să le câştigăm. Sezonul e unul lung şi acesta e fotbalul: câteodată se întâmplă şi astfel de lucruri care nu ne plac", a spus Valverde.

"Îmi pare rău pentru toţi suporterii noştri din toată lumea. Am trăit cu iluzia că suntem deja calificaţi în semifinale şi asta ne-a costat. Roma a jucat mai bine şi a meritat calificarea. E o zi foarte tristă pentru Barcelona", a comentat Bartomeu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: