image
Sursa foto: jurnal.md

Comisie de anchetă privind tentativa de puci a PD; Sârbu: Execuție publică? Carp: Execuție publică a fost cazul Open Dialog

O comisie de anchetă, creată astăzi în Parlament, va investiga „tentativa de puci anticonstituțional a PD, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

Deputații PD s-au arătat nedumeriți și nemulțumiți de crearea unei asemenea comisii. Și dacă atunci când se aflau la putere au creat o comisie de anchetă în cazul Open Dialog și cereau pușcărie pentru liderii opoziției, acuzându-i de trădare de patrie, acum PD a „realizat” că Parlamentul nu are dreptul să investigheze asemenea lucruri.

Începând cu 7 iunie, în RM a avut loc o tentativă de puci anticonstituțional realizată de PD prin intermediul a două instituții-cheie - Curtea Constituțională și Procuratura Generală. Deși toată comunitatea internațională a recunoscut Parlamentul și Guvernul RM, CC, arbitrat și neconstituțional, a adoptat mai multe hotărâri. Deși toate aceste acte au fost revizuite și anulate printr-o hotărâre a CC, e nevoie de o analiză a modului în care au fost acestea adoptate. Având în vedere profilul persoanelor desemnate în funcțiile de judecători CC care au participat la adoptarea actelor respective - din cei 6 judecători trei au fost anterior deputați PD, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din 24.02.2019 - există dubii rezonabile că acestea au fost emise la comanda PD și a liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. În afară de CC, există informații în presă că procurorii au înaintat 60 de solicitări de arestare a deputaților Parlamentului ales la 24 februarie 2019, iar judecătorii au emis tot atâtea mandate de arest”, se spune în proiectul de constituire a comisiei de anchetă.

Deputații PD au refuzat să facă parte din comisie și s-au arătat nedumeriți de crearea unei asemenea comisii.

Ce urmăriți prin această anchetă, în afară de o execuție publică și o răfuială? Pe cine vreți să executați public prin această comisie, care nu are nicio atribuție să investigheze? Nu are Parlamentul niciun drept să facă urmărire penală. Nu uitați că există prezumția nevinovăției, voi nu puteți să întreprindeți acțiuni de urmărire penală, să invitați judecători. Doar dacă nu aveți comandă de execuție publică”, a spus Sârbu.

De menționat că PD a inițiat mai multe comisii de anchetă la vremea lor, cea mai răsunătoare fiind cea privind activitatea Open Dialog. Or, argumentele invocate astăzi de Sârbu, când vine vorba de PD, nu au fost aplicate în acel caz, când erau vizați liderii opoziției.

La rândul său, Vladimir Cebotari a ținut să citească definiția „puciului” din DEX - „acțiune armată a unui grup politic militar care are drept scop răsturnarea puterii de stat printr-un atac neașteptat”.

„Unde ați văzut acte de violență, grup militar? Vreți să supuneți anchetei acțiunile CC din 7 iunie. Pe 7 iunie, CC a lucrat în regim normal, nici dvs nu contestați că era un Guvern legal, majoritate parlamentară creată nu era. Ce vreți dvs să investigați”, a ripostat și Cebotari.

Cronologia evenimentelor din zilele 7-9 iunie. Întâmplător sau nu, decizia CC de inadmisibilitate a sesizării a venit imediat după ce PSRM și Dodon au anunțat că nu merg să facă o coaliție cu voi. Peste 5 minute, pe site-ul CC a apărut decizia”, a răspuns Litvinenco.

Deputatul ACUM Andrei Năstase a menționat că necesitatea stringentă a creării acestei comsii este vizibilă și corectă.

Vreau să vă aduc la cunoștință că, în calitate de viceprim-ministru și ministru de interne, de deputat și cetățean, am depus un denunț prin care am denunțat această tentativă de uzurpare a puterii și am cerut procurorului general să inițieze o cauză penală care ar duce la tragerea la răspundere a tuturor celor implicați în această tentativă de uzurpare a puterii”, a precizat Andrei Năstase.

În 2016, această minoritate politică, fără drept constituțional, a instituit un guvern în noapte, au preluat puterea cumpărând deputați care s-au vândut ca oile și au instituit un guvern care nu e responsabil doar de acest puci. Acesta e vârful icebergului. O mână de bandiți au instituit instituțiile de stat. Ce discuții avem noi aici? Ce opoziție? Noi am denunțat regimul oligarhic, am spus clar: PD și Plahotniuc sunt responsabili de uzurparea puterii în stat. Vreți opoziție? Opoziție o să aveți la închisoare! Toți oamenii care sunt responsabili de uzurparea puterii în stat vor trebui să facă închisoare”, a declarat și deputatul ACUM Octavian Țâcu.

Și deputatul ACUM Lilian Carp a avut un mesaj dur la adresa PD.

Referitor la execuții: dacă vă aduceți aminte, a fost o comisie cândva, Open dialog, foarte interesant. Iată acolo era execuție, pușcărie, trădare de patrie, toate la un loc, de te lua groaza! Mă scuzați, dar când vorbim despre execuție publică, este un proverb: „cine seamănă vânt, culege furtună”. Elemente de puci au existat, toate arată că totul a fost planificat. Clar, comisia nu trage la răspundere, ea poate doar să constate anumite lucruri, să le transmită mai departe, la procurori, în judecată. De aceea când vorbiți despre execuție publică, gândiți-vă ce ați făcut”, a spus Lilian Carp.

Din partea PD, a vorbit Dumitru Diacov, care a îndemnat deputații din majoritatea parlamentară să rezolva multitudinea de probleme care sunt și să lase în pace PD cu această comisie. Mai mult, Diacov a avut și un cuvânt de spus în apărarea PD.

Eu înțeleg că ne aflăm într-o perioadă după evenimente dramatice pentru RM. Eu înțeleg că s-a creat majoritate, dar nimeni n-a câștigat alegerile, noi avem același număr de mandate cât voi. Din biografia mea de parlamentar, țin minte foarte multe comisii de anchetă, mai ales când două formațiuni fac comisie împotriva la a treia. Asta duce la show-uri, o să dureze. Noi nu vă putem încurca, aveți ajoritate, faceți ce vreți. Dar vă previn, în PD nu există nicio decizie care să vă dea posibilitatea să învinuiți PD. Partidul Democrat n-a participat la nicio astfel de decizie. CC a luat decizii pe care noi trebuie să le respectăm. Să nu implicăm țara în război. Guvernarea are de rezolvat o mie și una de probleme. Noi suntem gata să vă ajutăm. Vă implor, țara așteaptă ca Parlamentul să contribuie la pace. Vă asigur că actualii judecători ai CC vor sufla deja și în apă rece”, a spus Diacov.

Ne-a trecut glontele pe lângă tâmplă. Asemenea situații n-au mai fost, sperăm că nici nu vor fi. Crize politice au fost multe, însă niciodată această țară mică n-a fost atât de aproape de abis, când un grup mic de cetățeni să se opună majorității absolute. Acest grup a exercitat puterea politică în scop personal. Săptămâna trecută a avut loc, cu adevărat, o tentativă de puci anticonstituțional”, a declarat deputatul PAS Mihai Popșoi.

Vrem să aflăm cine a pregătit cele peste 2 mii de persoane, paramilitari, prin păduri, să sară garduri și în caz de ceva să sară gardul Parlamentului și Președinției. La fel, și gestul cu păsări, inspirat de mafia siciliană. Acest lucru poate, în opinia cuiva, a fost amuzant. Comisia se va clarifica cine a dat acele ordine. Vom vedea cum cei de la CC au stabilit că trei luni sunt 90 de zile. Vrem să înțelegem clar cine a dat acea indicație Curții. La fel, să vedem cine a dat ordin prin care urma să fim luați pe sus, cine a semnat acele 60 de dispoziții de arest. Nu vrem răfuială politică. La fel, să vedem cine este persoana care a impus procurorii să semneze pentru regimul PD”, a menționat liderul fracțiunii PSRM, Vlad Bătrâncea.

Într-un final, plenul Parlamentului a decis că această comisie să aibă nouă membri: câte trei de la PSRM și PD, câte unul de la PAS, Platforma DA și Partidul Șor.

Astfel, de la socialiști au fost delegați Vladimir Țurcan, Grigore Novac și Victor Gaiciuc, de la PAS - Mihai Popșoi, de la Paltforma DA - Dinu Plângău. Cei de la PD și Partidul Șor au refuzat să-și delege deputați în cadrul comisiei.

Înainte de a fi votați în calitate de membri ai comisiei, fiecare deputat a confirmat pe propria răspundere lipsa conflictului de interese.

comisie anchetă puci PDcomisie anchetă puci PD
pucipuci

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: